ludwig van beethoven

16 aralık 1770 - 26 mart 1827 arası yaşamış alman besteci.

ludwig van beethoven bonn’da 8 oğlu da engelli olan babanın oğludur. o da kardeşileri gibi engellidir ve kulağı neredeyse duymaz. ilk müzik eğitimini babasından alıır. babası alkoliktir ve müsizyendir. oldukça serttir . çocukluk döneminde kilisede piyano çalarak ailesinin geçimine katkıda bulunur. çocukluğu mutsuz geçer .

 spoiler!
babası utanmasa sokakta müzisyenlik yaptırıp dilendirecekmiş. bu hikayeler çok tanıdık geliyor değil mi? demekki insan değişmiyor sadece şartlara göre anlayış değişiyor.

1787 yılında mozart'la çalışmak umuduyla viyana'ya gider ve hastalığı nedeniyle bonn’a geri döner. annesi vefat eder.

1792 yılında viyana’ya giden beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi joseph haydn’ın yanında çalışmaya başlar ve siyah kuğu hikayesi burada da yaşanır. joseph haydn kısa sürede beethoven’ın üstün yeteneğini fark eder ve ve her konuda ona destek olur.
beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurur. daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiler ve kendine ait bir akım oluşturur.

beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri var.
sadece bir opera olarak fidelio, bestelemiştir. ilk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, eroica olarak da bilinir, napolyon’a avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır.

ancak daha sonra napolyon kendini imparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün avrupa birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.



beethoven çok titiz çalışan bir müzisyen. müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok farklı bir yer var bende. beethoven, haydn ve mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirir ve daha uzun bestelerin yolunu açar. özellikle op. 109 piyano sonatıyla klasik müziğin romantik dönemini başlatır.

yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuşur. bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.

1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır. o günkü şartlara göre çok büyük bir rakam.

beetoven’da beni en etkileyen şey gözlerinizi kapatıp dinlediğinizde sanki notalar gözünüzün önüne geliyor olması.

deneme