Toplam Başlık Sayısı: 2047

Toplam Betim Sayısı: 5755

Toplam Yazar Sayısı: 2718

yeni yıla merhaba zirvesi

21 aralık 2019'da gerçekleşecek olan zirvedir.
karaköy'de güzel bir kafede toplanıyoruz. (mekan bilgisi hafta sonu)
toplanma saatimiz 17:00-17:30 arası.

yeni gelenler ile tanışma ve sohbet, muhabbet üzerine yoğunlaşacak olan zirvemizde ufak bir hediyeleşme etkinliğimiz olacak. o gün kura ile belirlenecek arkadaşınıza vermek üzere minik bir hediye edinebilirsiniz :)

çay, kahve, muhabbet sonrası güne devam etmek isteyenler ile tiyatro ya da sinema yapıp günü bitirmeyi planlıyoruz.

biz çok heyecanlıyız, hepinizi bekliyoruz.

pambık gibi bulutlar

ceyhun zeynalov'un reggie parçası. hem güzeldir hem de komik.
dilinize pelesenk olur

deliler kahvehanesi

deliler kahvehanesi; balat'ın ara sokaklarından birinde görünüşte cafe ama içinde yüzlerce yaşama dokunan bir dernek.
deliler aşevi, kırtasiye, butik, cafe olarak birçok alanda tamamıyla gönüllülük esasıyla çalışan bir oluşum. kurucusu ali denizci, çok farklı bir hayattan gelip sonunda "görüyorsam, duyuyorsam sorumluyum" diyerek bu oluşumu hayata geçirmiş bir "deli" kendi deyimiyle. ali denizcinin internetteki tedx konuşmasına denk gelmemle başladı tanışıklığım deliler kahvehanesiyle. aşevinde sanırsınız konyalı menüsü çıkıyor her akşam, gönüllü aşçıların gündüz yaptığı yemeklerle her akşam ortalama 150 insanımız doyuyor(%92,si evsiz), butiğe gelen kıyafetler ihtiyaç sahiplerine veriliyor, kullanılmamış olan yeni kıyafetler yalnızca evsizler için, bu günlerde gönüllüler. parkları, sokakları dolaşıp sokakta yatanlara battaniye, uyku tulumu dağıtıyor, kırtasiyeden çocuklar istediğini alıyor, atölyede ritm, resim vb. etkinlikler yapılıyor, ülkenin her yerine kütüphaneler kuruluyor, ihtiyacı olanlar ameliyat ettiriliyor, muhtaç durumda olanlara oda kiralanıyor ve bunların hepsini sadece kocaman bir gönüllüler grubu yapıyor. bir gün yolunuzu düşürün balat'a gelin kahvemize. orada olup ihtiyacı olana destek vermek insanın kendine yaptığı yardım aslında, kendine olan yolculuğunda tamamlanmak için..ali abinin dediği gibi bunun için "sevmek lazım, hem de çok sevmek"!
hatta bir gün yazarlar zirvesini deliler kahvesinde yapmaya ne dersiniz?

köy yanar kahpe taranır

9 saatlik aktarmalı ibiza yolculuğu sonrası thy'ye seslenen şeyma subaşı'ya fatih altaylı'nın cevabı.

açıkcası altaylı'nın bu atasözünü köy yanar deli kız taranır olarak kullanmış olmasını tercih ederdim.
çünkü ne olursa olsun o bir anne. ve masum bir kız çocuğu gün gelecek bu saçmalıklarla boğuşacak. ki şeyma'nın altaylı'ya cevap videosununda da görebileceğiniz gibi kadın "benden bir şey beklemeyin" diyor. "beni önemli bir yere koymayın" diyor.
acun ılıcalı ile evlendi diye kusursuz bir kadın mı olması gerekiyordu? nedir şeyma'nın her yaptığını bu kadar olay yapmanız? görmezden gelin gitsin. bu altaylı'ya olan eleştirimdi.

gelelim şeyma'nın videodaki diğer sözlerine...
beni erkekler değil, kızlar, hatta küçük kızlar takip etsin diyor. pardon?
bu ülkenin kız çocuklarının doğru rol modellere ihtiyacı var. lütfen dileklerini doğru tut.

şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz

şiddete uğradığınızda...
şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, şiddet önleme ve izleme merkezi’ne (şönim), aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise, günün her saatinde alo 183 aile, kadın, çocuk, özürlü ve sosyal hizmet danışma hattı’nı ve 155 polis imdat’ı arayabilirsiniz.
6284 sayılı ailenin korunmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz. 6284 sayılı kanun’dan nasıl faydalanacağınıza ilişkin ayrıntılı bilgiye ve 6284 dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.magdur.adalet.gov.tr/images/aile-mahkemesi.pdf
ihtiyaç duyduğunuz desteklere ve ne yapmak istediğinize göre öncelikli başvuracağınız kurumlar ve atmanız gereken adımlar değişebilmektedir.
şikayetçi olmak isterseniz
unutmayın !
eğer fiziksel şiddette maruz kaldıysanız, öncelikle karakola/jandarma komutanlığına, savcılığa ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurmalısınız.
başvurduğunuz yer karakol ya da jandarma komutanlığıysa;
yaşadıklarınızı ayrıntılı şekilde anlatın ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlayın. tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun; tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin. ifadeniz eksiksiz ve doğru şekilde tutanakta yer aldığından eminseniz, tutanağı imzaladıktan sonra, tutanağın imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın ve saklayın.
polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
karakola/jandarma komutanlığına başvurduğunuzda, polisin/jandarmanın sizi doğrudan hastaneye sevk ederek, darp raporu almanızı sağlaması gerek. eğer polis/jandarma sizi hastaneye sevk etmezse, tutanak yazılmadan önce mutlaka hastaneye sevkinizi talep edin ve bunun yapılması konusunda ısrarcı olun.
darp raporu almak isterseniz;
hastanelerin acil bölümüne başvurabilir, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu alabilir ve eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz. vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için önemlidir.
unutmayın !
darp izlerini raporlamak amacıyla hastaneye gitmek için kendinizi hazır hissetmiyorsanız, vücudunuzdaki darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak şekilde video çekebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
savcılığa başvuru süreci
türk ceza kanunu’nda (tck) tanımlanan bir suçun mağduru iseniz, yani size karşı tehdit, hakaret, fiziksel şiddet söz konusu ise (şiddet uygulayan kişi, kocanız, komşunuz, mahallenizdeki bakkal ya da sokaktan geçen herhangi biri olabilir), karakol/jandarma komutanlığı yerine doğrudan bir şikayet dilekçesi ile savcılığa da başvurabilirsiniz. şikayet dilekçenizden en az dört adet kopya alın, hepsini imzalayın, bir tanesi de mutlaka sizde kalsın. sizde kalacak kopyaya memurun, dilekçeyi aldığını göstermesi için kaşe basmasını; tarih, imza ve soruşturma numarasını eklemesini isteyin.
şikayet dilekçenize olayın nerede, ne zaman, nasıl gerçekleştiğini, varsa tanıkların isim ve adreslerini yazarak olayı ispatlamaya yarayacak delillerle birlikte dilekçenizi savcılığa vermelisiniz.
savcı dilekçenizi aldıktan sonra ifadenizi alacak, delilleri toplayacak, varsa tanıklarınızı dinleyecek ve ardından şikayetçi olduğunuz kişinin ifadesini alacaktır. bu işlemlerin ardından, eğer savcı dava açmayı gerektirecek koşullar olduğunu düşünürse bir iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderecektir. mahkeme iddianameyi kabul edip davanın açılmasına karar verdiğinde, size mahkemeden duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat (yazılı haber kağıdı) gelecektir. belirtilen günde ve saatte duruşmaya gitmeniz, gidemeyecek durumda iseniz yazılı mazeret dilekçesi vermeniz ve söz konusu şikayetinizi mahkemede anlatmanız gerekir.
savcı dava açmak için gerekli koşulların oluşmadığını düşünürse, kovuşturmaya yer olmadığına, yani davanın açılmamasına karar verir. bu karar da size yazılı şekilde bildirilecektir. bu kararın elinize ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekir. bu itiraz üzerine sulh ceza hakimliği ya itirazı kabul edip dava açılmasına karar verecektir ya da itirazınızı reddedecektir. hakimin bu süreç sonunda vereceği karar kesindir, bir daha itiraz edemezsiniz.
unutmayın!
eğer maruz kaldığınız suç, öldürmeye teşebbüs, kaçırma, tecavüz, uzun süreye yayılan kötü muamele gibi bir fiilse öncelikle bir avukatla görüşmenizde büyük fayda var. eğer avukat tutacak maddi gücünüz yoksa ücretsiz avukat atanmasında nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenmek için ilinizde bulunan baroya başvurabilirsiniz. devlet size cmuk kapsamında avukat atayacaktır.
sığınak desteğine ihtiyacınız varsa;
bulunduğunuz yerdeki şiddet önleme ve izleme merkezi’ne, aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, karakola/jandarma komutanlığına, belediyelere/belediyelerin kadın danışma merkezlerine, kadın örgütlerine sığınak desteği için başvurabilirsiniz. adli bir süreç başlatmak istemeseniz de, bu kurumlara başvurarak sığınak ve danışma desteklerinden faydalanabilirsiniz. ayrıca yapacağınız görüşme sizi güçlendirecektir. yalnız olmadığınızı fark edip, alabileceğiniz desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
sığınak desteği için türkiye’nin herhangi bir yerindeki karakola başvurabilirsiniz; başvuracağınız karakolun ikametgahınızın olduğu karakol olması gerekmez. başvurduğunuzda, karakoldaki memurlar sizi ve çocuklarınızı bir sığınağa yönlendirmekle yükümlüdürler. bunun için herhangi bir delil ya da tanığa ihtiyacınız yoktur, sığınağa yerleşmek istediğinizi sözel olarak ifade etmeniz yeterlidir.
sığınaklar, erkek şiddetine maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları desteği alabilecekleri yerlerdir.
eğer 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, sığınak desteğini çocuğunuz ile birlikte almanız uygulamada mümkün olmayabilir. 6284 sayılı kanuna göre, devlet bu durumda olan kadın ve çocuklara ev tahsis etmekle yükümlüdür fakat uygulamada ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır. çocuğunuzu bırakabileceğiniz güvenli bir yer yok ise devlet, çocuğunuzu koruma altına alarak aile ve sosyal politikalar bakanlığı çocuk hizmetleri genel müdürlüğü’ne bağlı bir kuruluşa yerleştirebilir. sığınakta kaldığınız süre içinde çocuğunuzu düzenli olarak görebilir, sığınaktan ayrıldıktan sonra ise çocuğunuzu yerleştirildiği kurumdan alıp birlikte yaşayabilirsiniz.

boşanma davası açmadan kocanızdan ayrı yaşamak isterseniz;
medeni kanun’daki düzenlemeye göre, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahipsinizdir. ayrı yaşamaya karar verdiğinizde aile mahkemesi’ne başvurarak aile konutuna şerh konulması, ev eşyalarının sizde kalması, velayetin düzenlenmesi, size ve çocuklarınıza nafaka bağlanması gibi taleplerde bulunabilirsiniz. yani boşanma davası açmadan da kocanızın evliliğe ilişkin özellikle parasal yükümlülüklerini yerine getirmesini istemeniz mümkündür.
aynı durum, örneğin kocanızın sebepsiz yere ya da haklı olmayan bir nedenle evi terk etmesi, ortak hayatın başka bir sebeple sürdürülmesinin olanaksız hale gelmesi durumunda da söz konusudur. bu durumda da boşanma davası açmadan kendiniz ve varsa çocuklarınız için nafaka, müşterek evin size tahsis edilmesi ve yukarıda bahsedilen diğer önlemleri talep etmeniz mümkündür.
unutmayın !
fiili ayrılık durumu söz konusu olduğu durumlarda, velayetin ve çocuklarla kişisel ilişkinin düzenlenmesini, çocuklar ve kendiniz için nafakaya hükmedilmesini mahkemeden talep edilebilirsiniz.
nafaka almak isterseniz;
fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete uğradığınızda 6284 sayılı kanun’dan yararlanarak, şiddettin önlenmesi için uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme gibi tedbir kararlarının verilmesini isteyebilir, kendiniz ve varsa çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
boşanma davası açmak istemeyip ayrı yaşamak istediğinizde veya kocanız tarafından terk edildiğinizde, kendiniz ve yanınızda kalan ortak çocuklarınız için tedbir nafakası davası açma hakkınız bulunmaktadır. boşanma davası açıldığında da, dava sonuçlanıncaya kadar kendiniz ve çocuklarınız için nafaka talep edebilirsiniz; dava süresince hakim tedbiren velayete ve nafakaya karar vermekle yükümlüdür. dava sonunda boşanmaya karar verildiği takdirde, 18 yaşından küçük çocuklarınızın velayeti size verilmişse, babanın da çocuklara bakma yükümlülüğü bulunduğundan, gelirinizin olup olmamasına bakılmaksızın, çocuklar lehine iştirak nafakası verilmesine karar verilecektir. size nafaka bağlanabilmesi içinse, boşandıktan sonra yoksullaşacağınızı belgelerle ispatlamanız gerekmektedir. genellikle herhangi bir işyerinde çalışmayan veya asgari ücretle çalışan kadınlara nafaka bağlanmakta, kocaları ile eşdeğer ücrette çalışan kadınlar lehine ise nafaka bağlanmamaktadır.

boşanmak isterseniz;
boşanma, ayrılık, nafaka, velayet gibi konularda dava açmak istiyorsanız ve avukat tutacak maddi gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki barodan, adli yardım kapsamında, ücretsiz avukat talep edebilirsiniz [daha fazla bilgi için tıklayın: avukat ihtiyacınız varsa].
eğer bir avukatınız yoksa davanızı, mahkeme başvuru harcı ve asgari gider avansını (bilirkişi ücreti, tebligat gideri, tanıklık ücreti vb.) ödeyerek kendiniz de açabilirsiniz. bu giderler bugün için yaklaşık 600 tl’yi bulmaktadır (bu rakam her yıl belirlenen mahkeme harçları tarifesine göre değişiklik göstermektedir). boşanma davası ile birlikte talep edilen nafakayla maddi ve manevi tazminat davaları için harç ödemeniz gerekmiyor. ayrıca boşanma dilekçenizde herhangi bir geliriniz olmadığını ve adli yardımdan yararlanmak istediğinizi belirtirseniz, mahkemenin adli yardımdan yararlanmanıza karar vermesi durumunda, gider avansını ödemekten de muaf olursunuz.

çocukların velayetini almak isterseniz;
velayet çocuğun adının belirlenmesi, eğitimi, yetiştirilmesi ile ilgili kararları kapsar. evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. bu süreçte eşler çocuğun menfaatine aykırı olmayacak şekilde çocukla ilgili bu tür kararları birlikte alırlar. velayet hakkı ortak olduğu için şiddete maruz kaldığınızda evi terk ederken çocuklarınızı yanına almanız suç değildir.
eşlerden birinin boşanma davası açması halinde hakim çocuğun yaşı, ihtiyacı, menfaati gözeterek, geçici velayeti dava süresi boyunca eşlerden birine verebilir. hakimin geçici velayet konusundaki kararı değişmez ve boşanma kararı kesinleşirse, velayet hakkı kalıcı hale gelir.
uygulamada mahkemeler, genellikle çocukların velayetini anneye vermektedirler. özellikle ilkokul çağına gelmemiş çocukların velayeti, annenin çocuğa bakmasını engelleyecek önemli bir durumu olmadıkça (ağır ve sürekli hastalık, engellilik vb.) çoğunlukla anneye verilmektedir. velayetin verildiği taraf, diğer taraftan çocuk için nafaka isteme hakkına sahiptir.

velayeti kaldırmak isterseniz;
velayetin verildiği taraf, çocuğa ilişkin sorumluluklarını ağır biçimde ihmal ediyorsa (çocuğu okula göndermemek, temel ihtiyaçlarını karşılamamak vb.), çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimine zarar veriyorsa ya da velayet hakkı olan kişi sonradan çocuğa bakamayacak derecede ağır hasta olmuşsa, engellilik nedeniyle çocuğun bakımını üstlenemeyecek duruma gelmişse, velayet hakkı olmayan taraf mahkemeye başvurarak velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesi için dava açabilir.
velayete sahip anne veya baba başka biriyle yeniden evlense dahi velayet hakkını kaybetmez. ancak çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre anne ve babaya velayet hakkı verilmeyerek çocuğa vasi (yasal temsilci) de atanabilir.

avukat ihtiyacınız varsa;
kanuni haklarınızı elde etmek için bir avukatınızın olması gerekmiyor, ancak bir avukattan yardım almak süreç içerisinde hatalı işlem yapmanızı önleyebileceği gibi sonuç almanızı da kolaylaştırabilir. eğer bir avukatınız yoksa, hukuk davaları için (boşanma, 6284 sayılı kanun gereği tedbirler, tazminat davaları vb.) yaşadığınız ildeki baronun adli yardım servisi’ne ikametgah belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurarak ücretsiz avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz. baro, ihtiyaç dahilinde size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.
cinsel saldırı suçu ile öldürmeye teşebbüs gibi alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların mağduruysanız, karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde baro’nun ceza muhakemesi kanunu (cmk) servisinden size avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
eğer herhangi bir suç nedeniyle şüpheli/sanık konumunda iseniz karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde suçun niteliğine bakılmaksızın cmk servisinden size avukat atanmasını isteyebilirsiniz. bunun için karakolda/savcılıkta/mahkemede sözlü olarak avukat talep edebileceğiniz gibi yazılı olarak da talepte bulunabilirsiniz. böylelikle, yaşadığınız zorlu süreçte hem kendinizi yalnız hissetmezsiniz, hem de işlemlerinizin usulüne uygun ve eksiksiz yapılması mümkün olur.
adli yardım servisi’nden veya cmk servisi’nden atanan avukatınızdan memnun değilseniz, neden memnun olmadığınızı anlatan bir dilekçe ile baroya başvurabilir ve başka bir avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz.

unutmayın !
t.c. kimlik numaranızın bulunduğu fotoğraflı bir kimlik ile ptt merkez müdürlükleri’nden veya yetkili şubelerden e-devlet şifresi alarak, internet ortamında sizin açtığınız veya hakkınızda açılan davaların ve icra takiplerinin ne aşamada olduğunu bizzat takip edebilirsiniz.

ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa;
maruz kaldığınız şiddetten uzaklaşmak ve tek başına bir hayat kurabilmek için bazı sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz.
şiddete maruz kaldığınızda, 6284 sayılı kanun kapsamında, kaymakamlıklardan “geçici maddi yardım” talep edebilirsiniz. kanunda, geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır, denmektedir.
eğer geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na sosyal yardım alabilmek için başvurabilirsiniz. başvuru sonrası ekonomik durumunuzu tespit etmek için yapılacak sosyal incelemeden sonra, bir defaya mahsus ya da düzenli para, kira, yakacak, eğitim, gıda yardımları alabilirsiniz.
eğer bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız varsa ve ekonomik zorluklar nedeniyle zorluk yaşıyorsanız, aile ve sosyal politikalar bakanlığı’ndan ayni (gıda, eşya vb.) ve nakdi destek talep edebilirsiniz. bunun için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine bir dilekçeyle başvuruda bulunmanız gerekir. başvuru sonrası yapılacak sosyal incelemenin ardından, sosyal ve ekonomik destekten yararlanmanıza karar verilip verilmeyeceği belli olur.

unutmayın !
başvurularınızı iki nüsha halinde ve bir dilekçeyle yazılı olarak yapmanız faydalı olacaktır. dilekçenin bir nüshasını ilgili kuruma verdiğinizde size bir evrak kayıt numarası verilecektir; sizde kalan dilekçe nüshasına evrakı aldıklarına ilişkin kaşe, imza, tarih ve evrak kayıt numarasını işlemelerini isteyin.

başvurabileceğiniz kuruluşlar

polis merkezleri, jandarma karakolları
aile mahkemeleri
sağlık kuruluşları
cumhuriyet savcılığı
şiddet önleme ve izleme merkezleri (şönim)
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri
belediyelerin kadın danışma merkezleri
baroların adli yardım büroları
kadın örgütlenmeleri
acil telefonlar

polis imdat - 155
jandarma - 156
ambulans – 112
alo 183 (aile, kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı)
alo baro – 444 26 18


bir güvenlik planı yapmalısınız!
eğer evden ayrılmaya karar verirsem gidebileceğim yerler şunlardır: ___________.
eğer evden hızlı bir şekilde ayrılmam gerekirse, hazırda bir çanta bekletebilir ve onu gizleyebilirim. (bu çantanın içinde para, önemli belge, fazla giysi, anahtarlar olmalıdır.)
şiddetten ___________’a bahsedebilirim ve şiddet başlayacak olursa polisi aramalarını sağlayabilirim.
çocuklarımın, arkadaşlarımın veya ailemin yardım çağırması için onlarla aramda şu parolayı kullanabilirim: _____________.
tartışma başladığında daha güvenli olan şu odaya gidebilirim: ____________.
daha rahat olabilmek için ______________ tarihinde ayrı bir hesap açtıracağım.
gerekli telefonları _____________'ya kaydedeceğim.
borç para alabileceğim kişiler: _________________________.
telefon görüşmeleri için bir telefon kartı ya da bozuk para bulunduracağım. faturalı cep telefonundan arama yapmayacağım, çünkü bir sonraki ay gelen faturada aradığım numaralar görünecektir.
sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmesi olasılığına karşı hesaplarıma ulaşmasını engelleyeceğim, gizlilik için konum bildirme gibi özellikleri kaldıracağım.
çocuklarımla birlikte kaçış planının provasını yapacağım.
yanıma almam gereken eşyaları bir arada ve kolayca ulaşabileceğim bir yerde tutacağım.

bu eşyalar:
nüfus cüzdanım
çocukların nüfus cüzdanları
sağlık karnesi / yeşil kart
kira sözleşmesi
tapu
ehliyet
para
banka cüzdanları
pasaport
ev ve araba anahtarları
sigorta belgeleri/poliçeleri
ilaçlar
adres defteri
aile üyelerinin sağlık kayıtları
çocukların sevdiği oyuncaklar
küçük satılabilir eşyalar
resimler
şiddet kanıtları (rapor, fotoğraf, günlük, mektup vs.)
kendim ve çocuklar için birer kat yedek giysi
benim için önemli olan diğer eşyalar
https://www.morcati.org.tr/tr/neler-yapiyoruz/dayanisma-merkezi/8-mor-cati-kadin-siginagi-vakfi/3-siddete-ugradiginizda

şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz

şiddete uğradığınızda...
şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, şiddet önleme ve izleme merkezi’ne (şönim), aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise, günün her saatinde alo 183 aile, kadın, çocuk, özürlü ve sosyal hizmet danışma hattı’nı ve 155 polis imdat’ı arayabilirsiniz.
6284 sayılı ailenin korunmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz. 6284 sayılı kanun’dan nasıl faydalanacağınıza ilişkin ayrıntılı bilgiye ve 6284 dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.magdur.adalet.gov.tr/images/aile-mahkemesi.pdf
ihtiyaç duyduğunuz desteklere ve ne yapmak istediğinize göre öncelikli başvuracağınız kurumlar ve atmanız gereken adımlar değişebilmektedir.
şikayetçi olmak isterseniz
unutmayın !
eğer fiziksel şiddette maruz kaldıysanız, öncelikle karakola/jandarma komutanlığına, savcılığa ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurmalısınız.
başvurduğunuz yer karakol ya da jandarma komutanlığıysa;
yaşadıklarınızı ayrıntılı şekilde anlatın ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlayın. tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun; tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin. ifadeniz eksiksiz ve doğru şekilde tutanakta yer aldığından eminseniz, tutanağı imzaladıktan sonra, tutanağın imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın ve saklayın.
polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
karakola/jandarma komutanlığına başvurduğunuzda, polisin/jandarmanın sizi doğrudan hastaneye sevk ederek, darp raporu almanızı sağlaması gerek. eğer polis/jandarma sizi hastaneye sevk etmezse, tutanak yazılmadan önce mutlaka hastaneye sevkinizi talep edin ve bunun yapılması konusunda ısrarcı olun.
darp raporu almak isterseniz;
hastanelerin acil bölümüne başvurabilir, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu alabilir ve eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz. vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için önemlidir.
unutmayın !
darp izlerini raporlamak amacıyla hastaneye gitmek için kendinizi hazır hissetmiyorsanız, vücudunuzdaki darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak şekilde video çekebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
savcılığa başvuru süreci
türk ceza kanunu’nda (tck) tanımlanan bir suçun mağduru iseniz, yani size karşı tehdit, hakaret, fiziksel şiddet söz konusu ise (şiddet uygulayan kişi, kocanız, komşunuz, mahallenizdeki bakkal ya da sokaktan geçen herhangi biri olabilir), karakol/jandarma komutanlığı yerine doğrudan bir şikayet dilekçesi ile savcılığa da başvurabilirsiniz. şikayet dilekçenizden en az dört adet kopya alın, hepsini imzalayın, bir tanesi de mutlaka sizde kalsın. sizde kalacak kopyaya memurun, dilekçeyi aldığını göstermesi için kaşe basmasını; tarih, imza ve soruşturma numarasını eklemesini isteyin.
şikayet dilekçenize olayın nerede, ne zaman, nasıl gerçekleştiğini, varsa tanıkların isim ve adreslerini yazarak olayı ispatlamaya yarayacak delillerle birlikte dilekçenizi savcılığa vermelisiniz.
savcı dilekçenizi aldıktan sonra ifadenizi alacak, delilleri toplayacak, varsa tanıklarınızı dinleyecek ve ardından şikayetçi olduğunuz kişinin ifadesini alacaktır. bu işlemlerin ardından, eğer savcı dava açmayı gerektirecek koşullar olduğunu düşünürse bir iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderecektir. mahkeme iddianameyi kabul edip davanın açılmasına karar verdiğinde, size mahkemeden duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat (yazılı haber kağıdı) gelecektir. belirtilen günde ve saatte duruşmaya gitmeniz, gidemeyecek durumda iseniz yazılı mazeret dilekçesi vermeniz ve söz konusu şikayetinizi mahkemede anlatmanız gerekir.
savcı dava açmak için gerekli koşulların oluşmadığını düşünürse, kovuşturmaya yer olmadığına, yani davanın açılmamasına karar verir. bu karar da size yazılı şekilde bildirilecektir. bu kararın elinize ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekir. bu itiraz üzerine sulh ceza hakimliği ya itirazı kabul edip dava açılmasına karar verecektir ya da itirazınızı reddedecektir. hakimin bu süreç sonunda vereceği karar kesindir, bir daha itiraz edemezsiniz.
unutmayın!
eğer maruz kaldığınız suç, öldürmeye teşebbüs, kaçırma, tecavüz, uzun süreye yayılan kötü muamele gibi bir fiilse öncelikle bir avukatla görüşmenizde büyük fayda var. eğer avukat tutacak maddi gücünüz yoksa ücretsiz avukat atanmasında nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenmek için ilinizde bulunan baroya başvurabilirsiniz. devlet size cmuk kapsamında avukat atayacaktır.
sığınak desteğine ihtiyacınız varsa;
bulunduğunuz yerdeki şiddet önleme ve izleme merkezi’ne, aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, karakola/jandarma komutanlığına, belediyelere/belediyelerin kadın danışma merkezlerine, kadın örgütlerine sığınak desteği için başvurabilirsiniz. adli bir süreç başlatmak istemeseniz de, bu kurumlara başvurarak sığınak ve danışma desteklerinden faydalanabilirsiniz. ayrıca yapacağınız görüşme sizi güçlendirecektir. yalnız olmadığınızı fark edip, alabileceğiniz desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
sığınak desteği için türkiye’nin herhangi bir yerindeki karakola başvurabilirsiniz; başvuracağınız karakolun ikametgahınızın olduğu karakol olması gerekmez. başvurduğunuzda, karakoldaki memurlar sizi ve çocuklarınızı bir sığınağa yönlendirmekle yükümlüdürler. bunun için herhangi bir delil ya da tanığa ihtiyacınız yoktur, sığınağa yerleşmek istediğinizi sözel olarak ifade etmeniz yeterlidir.
sığınaklar, erkek şiddetine maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları desteği alabilecekleri yerlerdir.
eğer 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, sığınak desteğini çocuğunuz ile birlikte almanız uygulamada mümkün olmayabilir. 6284 sayılı kanuna göre, devlet bu durumda olan kadın ve çocuklara ev tahsis etmekle yükümlüdür fakat uygulamada ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır. çocuğunuzu bırakabileceğiniz güvenli bir yer yok ise devlet, çocuğunuzu koruma altına alarak aile ve sosyal politikalar bakanlığı çocuk hizmetleri genel müdürlüğü’ne bağlı bir kuruluşa yerleştirebilir. sığınakta kaldığınız süre içinde çocuğunuzu düzenli olarak görebilir, sığınaktan ayrıldıktan sonra ise çocuğunuzu yerleştirildiği kurumdan alıp birlikte yaşayabilirsiniz.

boşanma davası açmadan kocanızdan ayrı yaşamak isterseniz;
medeni kanun’daki düzenlemeye göre, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahipsinizdir. ayrı yaşamaya karar verdiğinizde aile mahkemesi’ne başvurarak aile konutuna şerh konulması, ev eşyalarının sizde kalması, velayetin düzenlenmesi, size ve çocuklarınıza nafaka bağlanması gibi taleplerde bulunabilirsiniz. yani boşanma davası açmadan da kocanızın evliliğe ilişkin özellikle parasal yükümlülüklerini yerine getirmesini istemeniz mümkündür.
aynı durum, örneğin kocanızın sebepsiz yere ya da haklı olmayan bir nedenle evi terk etmesi, ortak hayatın başka bir sebeple sürdürülmesinin olanaksız hale gelmesi durumunda da söz konusudur. bu durumda da boşanma davası açmadan kendiniz ve varsa çocuklarınız için nafaka, müşterek evin size tahsis edilmesi ve yukarıda bahsedilen diğer önlemleri talep etmeniz mümkündür.
unutmayın !
fiili ayrılık durumu söz konusu olduğu durumlarda, velayetin ve çocuklarla kişisel ilişkinin düzenlenmesini, çocuklar ve kendiniz için nafakaya hükmedilmesini mahkemeden talep edilebilirsiniz.
nafaka almak isterseniz;
fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete uğradığınızda 6284 sayılı kanun’dan yararlanarak, şiddettin önlenmesi için uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme gibi tedbir kararlarının verilmesini isteyebilir, kendiniz ve varsa çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
boşanma davası açmak istemeyip ayrı yaşamak istediğinizde veya kocanız tarafından terk edildiğinizde, kendiniz ve yanınızda kalan ortak çocuklarınız için tedbir nafakası davası açma hakkınız bulunmaktadır. boşanma davası açıldığında da, dava sonuçlanıncaya kadar kendiniz ve çocuklarınız için nafaka talep edebilirsiniz; dava süresince hakim tedbiren velayete ve nafakaya karar vermekle yükümlüdür. dava sonunda boşanmaya karar verildiği takdirde, 18 yaşından küçük çocuklarınızın velayeti size verilmişse, babanın da çocuklara bakma yükümlülüğü bulunduğundan, gelirinizin olup olmamasına bakılmaksızın, çocuklar lehine iştirak nafakası verilmesine karar verilecektir. size nafaka bağlanabilmesi içinse, boşandıktan sonra yoksullaşacağınızı belgelerle ispatlamanız gerekmektedir. genellikle herhangi bir işyerinde çalışmayan veya asgari ücretle çalışan kadınlara nafaka bağlanmakta, kocaları ile eşdeğer ücrette çalışan kadınlar lehine ise nafaka bağlanmamaktadır.

boşanmak isterseniz;
boşanma, ayrılık, nafaka, velayet gibi konularda dava açmak istiyorsanız ve avukat tutacak maddi gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki barodan, adli yardım kapsamında, ücretsiz avukat talep edebilirsiniz [daha fazla bilgi için tıklayın: avukat ihtiyacınız varsa].
eğer bir avukatınız yoksa davanızı, mahkeme başvuru harcı ve asgari gider avansını (bilirkişi ücreti, tebligat gideri, tanıklık ücreti vb.) ödeyerek kendiniz de açabilirsiniz. bu giderler bugün için yaklaşık 600 tl’yi bulmaktadır (bu rakam her yıl belirlenen mahkeme harçları tarifesine göre değişiklik göstermektedir). boşanma davası ile birlikte talep edilen nafakayla maddi ve manevi tazminat davaları için harç ödemeniz gerekmiyor. ayrıca boşanma dilekçenizde herhangi bir geliriniz olmadığını ve adli yardımdan yararlanmak istediğinizi belirtirseniz, mahkemenin adli yardımdan yararlanmanıza karar vermesi durumunda, gider avansını ödemekten de muaf olursunuz.

çocukların velayetini almak isterseniz;
velayet çocuğun adının belirlenmesi, eğitimi, yetiştirilmesi ile ilgili kararları kapsar. evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. bu süreçte eşler çocuğun menfaatine aykırı olmayacak şekilde çocukla ilgili bu tür kararları birlikte alırlar. velayet hakkı ortak olduğu için şiddete maruz kaldığınızda evi terk ederken çocuklarınızı yanına almanız suç değildir.
eşlerden birinin boşanma davası açması halinde hakim çocuğun yaşı, ihtiyacı, menfaati gözeterek, geçici velayeti dava süresi boyunca eşlerden birine verebilir. hakimin geçici velayet konusundaki kararı değişmez ve boşanma kararı kesinleşirse, velayet hakkı kalıcı hale gelir.
uygulamada mahkemeler, genellikle çocukların velayetini anneye vermektedirler. özellikle ilkokul çağına gelmemiş çocukların velayeti, annenin çocuğa bakmasını engelleyecek önemli bir durumu olmadıkça (ağır ve sürekli hastalık, engellilik vb.) çoğunlukla anneye verilmektedir. velayetin verildiği taraf, diğer taraftan çocuk için nafaka isteme hakkına sahiptir.

velayeti kaldırmak isterseniz;
velayetin verildiği taraf, çocuğa ilişkin sorumluluklarını ağır biçimde ihmal ediyorsa (çocuğu okula göndermemek, temel ihtiyaçlarını karşılamamak vb.), çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimine zarar veriyorsa ya da velayet hakkı olan kişi sonradan çocuğa bakamayacak derecede ağır hasta olmuşsa, engellilik nedeniyle çocuğun bakımını üstlenemeyecek duruma gelmişse, velayet hakkı olmayan taraf mahkemeye başvurarak velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesi için dava açabilir.
velayete sahip anne veya baba başka biriyle yeniden evlense dahi velayet hakkını kaybetmez. ancak çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre anne ve babaya velayet hakkı verilmeyerek çocuğa vasi (yasal temsilci) de atanabilir.

avukat ihtiyacınız varsa;
kanuni haklarınızı elde etmek için bir avukatınızın olması gerekmiyor, ancak bir avukattan yardım almak süreç içerisinde hatalı işlem yapmanızı önleyebileceği gibi sonuç almanızı da kolaylaştırabilir. eğer bir avukatınız yoksa, hukuk davaları için (boşanma, 6284 sayılı kanun gereği tedbirler, tazminat davaları vb.) yaşadığınız ildeki baronun adli yardım servisi’ne ikametgah belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurarak ücretsiz avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz. baro, ihtiyaç dahilinde size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.
cinsel saldırı suçu ile öldürmeye teşebbüs gibi alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların mağduruysanız, karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde baro’nun ceza muhakemesi kanunu (cmk) servisinden size avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
eğer herhangi bir suç nedeniyle şüpheli/sanık konumunda iseniz karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde suçun niteliğine bakılmaksızın cmk servisinden size avukat atanmasını isteyebilirsiniz. bunun için karakolda/savcılıkta/mahkemede sözlü olarak avukat talep edebileceğiniz gibi yazılı olarak da talepte bulunabilirsiniz. böylelikle, yaşadığınız zorlu süreçte hem kendinizi yalnız hissetmezsiniz, hem de işlemlerinizin usulüne uygun ve eksiksiz yapılması mümkün olur.
adli yardım servisi’nden veya cmk servisi’nden atanan avukatınızdan memnun değilseniz, neden memnun olmadığınızı anlatan bir dilekçe ile baroya başvurabilir ve başka bir avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz.

unutmayın !
t.c. kimlik numaranızın bulunduğu fotoğraflı bir kimlik ile ptt merkez müdürlükleri’nden veya yetkili şubelerden e-devlet şifresi alarak, internet ortamında sizin açtığınız veya hakkınızda açılan davaların ve icra takiplerinin ne aşamada olduğunu bizzat takip edebilirsiniz.

ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa;
maruz kaldığınız şiddetten uzaklaşmak ve tek başına bir hayat kurabilmek için bazı sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz.
şiddete maruz kaldığınızda, 6284 sayılı kanun kapsamında, kaymakamlıklardan “geçici maddi yardım” talep edebilirsiniz. kanunda, geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır, denmektedir.
eğer geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na sosyal yardım alabilmek için başvurabilirsiniz. başvuru sonrası ekonomik durumunuzu tespit etmek için yapılacak sosyal incelemeden sonra, bir defaya mahsus ya da düzenli para, kira, yakacak, eğitim, gıda yardımları alabilirsiniz.
eğer bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız varsa ve ekonomik zorluklar nedeniyle zorluk yaşıyorsanız, aile ve sosyal politikalar bakanlığı’ndan ayni (gıda, eşya vb.) ve nakdi destek talep edebilirsiniz. bunun için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine bir dilekçeyle başvuruda bulunmanız gerekir. başvuru sonrası yapılacak sosyal incelemenin ardından, sosyal ve ekonomik destekten yararlanmanıza karar verilip verilmeyeceği belli olur.

unutmayın !
başvurularınızı iki nüsha halinde ve bir dilekçeyle yazılı olarak yapmanız faydalı olacaktır. dilekçenin bir nüshasını ilgili kuruma verdiğinizde size bir evrak kayıt numarası verilecektir; sizde kalan dilekçe nüshasına evrakı aldıklarına ilişkin kaşe, imza, tarih ve evrak kayıt numarasını işlemelerini isteyin.

başvurabileceğiniz kuruluşlar

polis merkezleri, jandarma karakolları
aile mahkemeleri
sağlık kuruluşları
cumhuriyet savcılığı
şiddet önleme ve izleme merkezleri (şönim)
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri
belediyelerin kadın danışma merkezleri
baroların adli yardım büroları
kadın örgütlenmeleri
acil telefonlar

polis imdat - 155
jandarma - 156
ambulans – 112
alo 183 (aile, kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı)
alo baro – 444 26 18


bir güvenlik planı yapmalısınız!
eğer evden ayrılmaya karar verirsem gidebileceğim yerler şunlardır: ___________.
eğer evden hızlı bir şekilde ayrılmam gerekirse, hazırda bir çanta bekletebilir ve onu gizleyebilirim. (bu çantanın içinde para, önemli belge, fazla giysi, anahtarlar olmalıdır.)
şiddetten ___________’a bahsedebilirim ve şiddet başlayacak olursa polisi aramalarını sağlayabilirim.
çocuklarımın, arkadaşlarımın veya ailemin yardım çağırması için onlarla aramda şu parolayı kullanabilirim: _____________.
tartışma başladığında daha güvenli olan şu odaya gidebilirim: ____________.
daha rahat olabilmek için ______________ tarihinde ayrı bir hesap açtıracağım.
gerekli telefonları _____________'ya kaydedeceğim.
borç para alabileceğim kişiler: _________________________.
telefon görüşmeleri için bir telefon kartı ya da bozuk para bulunduracağım. faturalı cep telefonundan arama yapmayacağım, çünkü bir sonraki ay gelen faturada aradığım numaralar görünecektir.
sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmesi olasılığına karşı hesaplarıma ulaşmasını engelleyeceğim, gizlilik için konum bildirme gibi özellikleri kaldıracağım.
çocuklarımla birlikte kaçış planının provasını yapacağım.
yanıma almam gereken eşyaları bir arada ve kolayca ulaşabileceğim bir yerde tutacağım.

bu eşyalar:
nüfus cüzdanım
çocukların nüfus cüzdanları
sağlık karnesi / yeşil kart
kira sözleşmesi
tapu
ehliyet
para
banka cüzdanları
pasaport
ev ve araba anahtarları
sigorta belgeleri/poliçeleri
ilaçlar
adres defteri
aile üyelerinin sağlık kayıtları
çocukların sevdiği oyuncaklar
küçük satılabilir eşyalar
resimler
şiddet kanıtları (rapor, fotoğraf, günlük, mektup vs.)
kendim ve çocuklar için birer kat yedek giysi
benim için önemli olan diğer eşyalar
https://www.morcati.org.tr/tr/neler-yapiyoruz/dayanisma-merkezi/8-mor-cati-kadin-siginagi-vakfi/3-siddete-ugradiginizda

sözlüğün sadece sözlük olmaması

sözlüğün aile şirketi gibi bir şey olması.
yahu kaç yıl emek ver, dostluklar kur, sahiplen, kariyer yap*, sonra hepsini yitir, yıllarca bekle, sonra geri döndüğünde hiç ara vermemiş gibi kucakla, sev, dün görüşmüş gibi dostluklara devam et, betimler gir, canlandır, emek ver! şu hayatta kime, neye bunkadar emek verdiysek zaten ya ailemiz oldu, ya yarimiz... sözlük tabi ki sadece sözlük değil... üstelik insanın kendini geliştirmesinin en naif yollarından, ifade özgürlüğünün en sıcak platformlarından da biri. seviyorum sözlük. evet seni! seni yaradanı* ve emek verenlerini yani tüm yazanlarını* ve okuyanlarını, çok!

ilk bisikletim

sahip olduğum ilk bisiklettir.
bisiklet denince aklıma hep ilk aldığımız bisiklet geliyor. ilkler unutulmaz derler ya buda öyle bir şey olsa gerek.
ilk bisikletimi türkiye gazetesinden kupon biriktirerek almıştık. aylarca kupon biriktirmek, bayide acaba gazete kaldı mı şeklinde korkular, biriktirilen kuponların evin en gizli yerinde saklanması derken o gün gelir ve bisan marka mavi aslan parçası en sonunda teslim alınır. babamın akşam eve geldiğinde arabanın arkasında onu ilk gördüğüm anı hiç unutamıyorum.

senelerce o bisiklete bindim. yıpranmış bir bisiklet olsa da bir gece insafsız bir hırsız tarafından bisikletim çalındı. ansız bu ayrılık belki de hiç unutamama neden oldu. her ne kadar vedalaşamasakta sen hep kalbimdesin, mavi kadrolu ilk göz ağrım.

10 kasım

bir kahramanın beşeri ömrünün sonsuz olduğu tarihtir.
bir nesle son iken tüm insanlığa başlangıçtır.
varol atam, cumhuriyet kadını olduğumuz için ve her şey için.
minnetle, teşekkürle anıyoruz seni.

(bkz: mustafa kemal atatürk)

aksaray otizm eylemi

otizmli çocukları yuhalayarak onların ve çocuklarının ötekileşmesine izin vermemek için yüksek çaba sarf eden ailelerinin değerli psikolojilerini etkileyen utanç verici tablo.

ya o çocuk sizin çocuğunuz olsaydı? kınadığı şeyle sınanır insan.
değerler eğitimi veremediğiniz çocuğunuza zararı otizm değil böyle bir ailede büyümek verecek. çok yazık. bir anne olarak parçalandım, bir insan olarak utandım.

"hiç şiir okumamış gibi kötüsünüz,
bir köpeğin başını hiç okşamamış,
hiç bayram şekeri dağıtmamış,
çocukla çocuk olmamış gibi kötüsünüz!"

(bkz: otizm değil ama cehalet bulaşıdır)
(bkz: eğitim haktır, ayrımcılık suçtur)

homoseksüelliği övmeyi modernlik sanmak

son dönemin yükselen aydın görüşün dayanılmaz modernliği.
gün geçmiyor ki aydın olmak modern gözükmek için bir tarafımızı açmayalım sayın seyirciler. yükselen trend olan aydınlığı ahkam kesmekle karıştıran genişleme eğilimi gösteren mikrobik kesim şimdi de modern gözükmek için elinden geleni yapıyor. şimdinin trendi homoseksüelliği övmek. hem de bunu cinsler arası eşitlik vs gibi bir kılıfla yapıyorlar. bu eşitlik denen şey aslında bir balığı kedi gibi davranmasını, koşmasını atlayıp zıplamasını beklemek gibi bir şey. cinsler birbirini tamamlamak için varlar. bir kadın ve erkeğin eşit olduğunu söylemek abes. kabin karşısında kesinlikle eşitler buna kimse bir şey söyleyemez.

yalnız cinsiyetler arasındaki birbirini tamamlayacak özellikleri ortadan kaldırırsanız bütün deneyle oynarsınız.

neyse modern kişiler öyle ki, rahatı bozulmasın, twitter 'dan öğrendiği 160 karakter bilgiyi instagram postuyla harmanlayıp modernitenin dibini bize yaşatıyor. adnan menderes' in her mahalleye bir zengin parolası şimdilerde her aileye bir modern, hatta bir modern alana salaklık bedava şeklinde devam ediyor.

kendini özel hissetmek veya biraz olsun farklılaşma uğruna olmadık saçmalıkları gösteren tek hücreli amipler türedi. bir de hızlıca bölünüp çoğalıyorlar.

ne için nelerden vazgeçtiklerini bilseler???

erkeğin kafasının pipisi kadar çalışması

yapıcak bir şey yok, bizleri de çok suçlamamak lazım... kan basıncı aynı anda hem beyne hem kendisine kan gönderecek kadar yeterli değil... yaşlandıkça ve kullanılan harici ürünlerle (bkz:sigara) damarlar daraldıkça ademoğlu aynı anda ikisine de kan gönderebilir hale geliyor... bu sebepten orta yaş kriziyle beraber kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarına giren erkekler hemen sonrasında yeni ergenler gibi deliriyor, işi bırakıyor, araba değiştiriyor falan filan... kaynak: (bkz:kıç)

ekrem imamoğlu

tatilci belediye başkanı. tatilden gelebilirse büyük şehir çalışacak.

bayan kadın çelişkisi

bu bayan değil kadın zamazingosunun neden bu kadar abartıldığı konusunda en ufak bir fikrim yok. kesinlikle kimsenin görüşünü yargılayamam fakat bu durumun tamamen feminizm ile ilgili ortalıklarda çokça bilgi kirliliğinin bulunmasından ötürü feminizmin aslının ne olduğunu tam olarak kavrayamadan kendine "feministim ben" diye etiket yapıştıran bireylerden kaynaklandığını düşünüyorum.
yani yolda yürürken bir adamla çarpıştığınızı düşünün. adam size dönüp de "pardon kadın." derse sizin dönüp onun ağzına bir tane yapıştırmanız, bayan değil kadın savunmanıza edilen eleştiriye vereceğiniz tepkiden çok daha kısa sürecektir.

bayan şoför

 spoiler!
500t şoförü olarak bana kalmış bıdı.
trafiğin can damarını kesen kişi.

kadınlar trafikte diğer bütün sürücülere göre daha saygısız. evet! saygısız ve bunu pişkinliğe ve vuruyorlar. günde en az 5 kadın şoför vakası yaşıyorum. sinyal vermeden dönmek, yolun ortasından gitmek, üzerine doğru atılmak, olmadık yerde dönmeye kalkmak, normal seyir hızının altında gitmek bunlar en basit olanları.
insan bir özür diler veya bir şey yapar. bir de hiç bir şey olmamış gibi devam ediyorlar. hadi bunu da geçtim ders al bari. o da yok iki ışık sonra aynı şeyler.

hele bir de sen hatalıysan; oooo! işte frene basayım derken gaza bastın demektir. normal trafikte bile sıkıştırdığından tut, aslında bizi trafiğe bile çıkarmamaları gerektiği konusunda bin türlü maval dinlersin.

zordur kadın şoförle aynı trafikte olmak.