istanbul üniversitesi

istanbul üniversitesi; 30 mayıs 1453’te, medaris-i semaniye ve fatih darüşşifası ismiyle fatih sultan mehmet tarafından açılmıştır.

uzunca bir süre burada islami tarzda bilim ve sanat eğitimi verilmiş; dönemin önemli insanları yetiştirilmiştir. ta ki gerilemeye kadar.

osmanlı devleti’nin duraklama ve gerileme dönemine girmesiyle beraber birçok alanda ıslahat hareketleri başlamış; eğitim sektörü de bundan nasiplenmiştir.

eğitimin en önemli kuruluşlarından olan iü’nün ismi de 1846 yılında darülfünun şeklinde değiştirilmiş ve batılı tarzda eğitim vermeye başlamıştır.

darülfünun döneminden itibaren okulda fen bilimlerine ve teknik bölümlere ağırlık verilse de osmanlı tarihinde tahmin edileceği gibi bu girişimler devleti ayakta tutmaya yetmemiştir. 1846’dan cumhuriyetin kuruluşuna kadarki bu dönemde istanbul üniversitesi’nin aldığı isimler şu şekildedir:

-darülfünun-i osmani (1869)

-darülfünun-i sultani (1873)

-darülfünun-i şahane (1900)

-istanbul darülfünunu (1924)

1924 versiyonu olan istanbul darülfünunu; bizzat tbmm tarafından tanınmış ve ilerleyen yıllarda gelen inkılaplara göre eğitim tarzını sürekli yenilemiştir.

buradan çok önemli bir dipnot daha verecek olursak istanbul üniversitesi; türkiye cumhuriyeti’nin ilk üniversitesidir.

istanbul darülfünunu ismiyle geçen 9 yıllık geçiş döneminden sonra okulun ismi 1933’te istanbul üniversitesi olarak değiştirilmiş ve bugünkü halini almıştır.

günümüzde 5.300 cıvarı akademik personel eşliğinde 90.000’den fazla öğrenciye eğitim vermekte olan okula bağlı 20 fakülte, 9 yüksekokul, 16 enstitü ve 35 araştırma merkezi bulunmaktadır.

1924 döneminde ilk darülfünun rektörü prof.dr. ismail hakkı bey olurken, 1933 döneminin ilk rektörü ise ord.prof.dr. neşet ömer irdelp olmuştur.
(alıntıdır)
2 Betim Daha