psikolojik savaş

pavlov' herkes bilir; köpeklere et verdiğinde kuyruklarını salladığını fark eder. her et verdiğinde zil çalar. bu sefer zil çaldığında köpeklerin sanki et verilecek gibi kuyruklarını salladığını fark eder ve buna şartlı refleks der. bir süre sonra zil çalıp et vermediğinde veya tam tersi olduğunuda reflekslerin zayıfladığını gözlemler.
günün birinde pavlov'un mekanını su basar ve ancak bir kaç köpek kurtulur. köpekler çok etkilenmiş ve canlarını zor kurtarmışlardır. tekrar et-zil deneyi yaptığında köpeklerin hiç bir tepki vermediklerini ve bütün şartlanmaları sildiklerini gözlemler.
psikolojik savaşın temeli ve kendisi budur.

bir kişi veya toplumu eğer yönlendirmek isterseniz şartlı refleksler oluşturursunuz. bugün kişi veya toplum olarak düşündüğünüz her şey aslında bir refleks sonucudur.
ne hangi evde kim, nasıl doğacağınızı seçtiniz ne de hangi dinden hangi anlayıştan olacağınızı... yaşıyorum dediğiniz herşey aslında bir refleksten ibaret. (bkz:öğrenilmiş kadınlık)

toplumlarda ise bu refleksleri kullanmak için diğer refleksleri zayıflatırlar. bunu en kolay yolu bir konuyu tartışmaya açmaktır. sizdeki refleksi kullanıp bir reflekssizlik yaratmak içindir bu. bir yerde bolluk varsa fiyat ucuzlar.
son dönemde tartışlılan konulara bakın hepsi bizim reflekslerimizi en aza indirmek için yapılmış şeyler.
bu konulara siyasi partiler, gazeteler , yayın organları televizyonlar vs hepsi çanak tutar. sonunda atılan yalana halk kendi inanır ve bir refleks oluşturur. bu sizin değil sizi yönetmek isteyenin refleksidir.
size ne zaman avrupa birliğine giriş, atatürk, kürtler, islam dini hakkında bir şey ortaya atıldığında başlarsınız kuyruk sallamaya.

deneme