spotlight effect

insanların kendini önemli, vazgeçilmez hissetmesi üzerine kurgulanmış sosyal deneydir.

yani sahne ışıklarının senin üzerinde olduğunu sandıran effect/ etki.
sosyal medya'da özellikle üzerine giydiğin veya kullanıdığın bir şeyi fenomen bakın ben nasıl giyiniyorum ne kadar farklıyım veya sizden daha üstteyim, bütün sahne ışıkları benim üzerimde etkisiyle paylaşıyor ama istatistikler tam tersini söylüyor.
çoğu kullanıcı sizin ne yaptığınızı ne giydiğinizi görmüyor bile. sadece oradan geçerken belki ayıp olmasın belki de o gruba dahil olma belki de kendindeki spotlight etkisinin getirisiyle beğeniyor.

cornell üniversitesinde bir deney yapıyorlar.
deneklere üzerinde hiç giymeyecekleri şekilde utandırıcı kelimeler görseller olan tshirt'ler giydiriyorlar. denkler bu şekilde dışarı çıktıklarında utanacaklarını düşünüyorlar ama sonuç hiçte öyle olmuyor. neredeyse kimse giydikleri tshirt'leri görmüyor bile. deney başlangıcında %50 civarında etkileşim alacağı tahmin edilen istatistik öğrencilerin kampüste dolaştığında %22'ye düşüyor. yani he 5 kişiden 1 kişi sizi görüyor veya size bakıyor.
sosyal medya'da da aynı oranlar mevcut. en iyi algoritmaya göre bir post ortalama 1/13 oranında kişilere gösteriliyor ve bu 1/13 kişiden de sadece %15 kişi sizi görüyor.
nasıl oran ama???

şimdi gelelim için karanlık kısmına; facebook veya instagramda bilmem kaç kişi gördü, bilmem kaç kişi baktı gibi istatistiklerin hepsi spotlight efect'tir. yani siz ne kadar çok beğenildiğinizi düşünürseniz o kadar çok paylaşım yaparsınız.

dostlarım doğrusunu söylemek gerekirse ürün biziz. bizi tasarlıyorlar.

deneme