zaten yüksek olan vergilendirme sisteminin biraz daha zorlu hale getirerek reklam piyasasını daraltma veya belirli oyuncuları piyasada tutma girişimidir.
kanuna göre, dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetleri dijital hizmet vergisi'ne tabi olacak. şimdilik kanun teklifi ama onandıktan sonra yürürlüğe girecek ve vergi oranı bu şekilde olacak.
sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına, elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler ile kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasılat da dijital hizmet vergisi kapsamında yer alacak. bu hizmetlere yönelik dijital ortamda verilecek aracılık hizmetleri de aynı vergiye tabi olacak.
dijital hizmet vergisi'nin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcıları olacak. bunların, gelir vergisi kanunu ile kurumlar vergisi kanunu bakımından tam mükellef olup olmaması, dar mükellefiyette söz konusu faaliyetleri türkiye'de bulunan iş yeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirmemesi dijital hizmet vergisi mükellefiyetine tesir etmeyecek. mükellefin türkiye içinde ikametgahının, iş yerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması halleri ile gerekli görülen diğer hallerde hazine ve maliye bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecek.
dijital hizmet vergisi'nden muaf olanlar
kanunla, dijital hizmet vergisi'nden muaf olanlar ile bu vergiden istisna tutulan hizmetler de belirleniyor. buna göre, ilgili hesap döneminden önceki hesap döneminde, dijital hizmet vergisi'ne tabi hizmetlere ilişkin türkiye'den elde edilen hasılatı 20 milyon türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon eurodan veya muadili yabancı para karşılığı türk lirasından az olanlar dijital hizmet vergisi'nden muaf olacak. mükellefin, finansal muhasebe açısından konsolide bir grubun üyesi olması halinde, bu hadlerin uygulanmasında grubun verginin konusuna giren hizmetlere ilişkin elde ettiği toplam hasılat dikkate alınacak.
ilgili hesap dönemi içinde bu hadlerin her ikisinin de aşılması halinde muafiyet sona erecek ve haddin aşıldığı vergilendirme dönemini takip eden dördüncü vergilendirme döneminden itibaren dijital hizmet vergisi mükellefiyeti başlayacak. söz konusu hadlerin aşılıp aşılmadığının tespitinde, hesap döneminin üçer aylık dönemlerinin sonu itibarıyla ilgili hesap dönemi içinde elde edilen kümülatif hasılat dikkate alınacak. arka arkaya iki hesap dönemi boyunca muafiyete ilişkin hadlerden herhangi birinin altında kalanların vergi muafiyeti, izleyen hesap döneminden itibaren tekrar başlayacak.
hazine ve maliye bakanlığı, muafiyetin tespiti ve uygulanması amacıyla bildirim ve belgelendirme yükümlülüğü getirmeye ve düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak. bu kapsamda bildirim ve belgelendirme yükümlülüklerini tam ve zamanında doğru olarak yerine getirmeyenlere, yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 30 gün ek süre verilecek. verilen ek süre içerisinde, bildirim ve belgelendirme yükümlülüklerini tam ve zamanında doğru olarak yerine getirmeyenler muafiyetten yararlanamayacak.
dijital hizmet vergisi'nden istisna tutulan hizmetler
telgraf ve telefon kanunu'nun ulusal çapta kamuya açık mobil elektronik haberleşme hizmetleri üzerinden hazine payı ödenen hizmetler, bankacılık kanunu kapsamındaki bazı hizmetler, araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında kanunun, ar-ge merkezlerinde ar-ge faaliyetleri sonucunda oluşturulan ürünlerin satışı ile münhasıran bu ürünler üzerinden sunulan hizmetlerden elde edilen hasılat dijital hizmet vergisi'nden istisna olacak ve bu hizmetlerden elde edilen hasılat muafiyete ilişkin hadlerin tespitinde dikkate alınmayacak. dijital hizmet vergisi'ne ilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu kanuna hüküm eklenmek veya bu kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenecek. diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümleri bu vergi bakımından geçersiz olacak.
dijital hizmet vergisi'nin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılat olacak. hasılatın döviz ile hesaplanması halinde döviz, hasılatın elde edildiği tarihte geçerli olan türkiye cumhuriyet merkez bankası döviz alış kuru üzerinden türk parasına çevrilecek. verginin matrahından gider, maliyet ve vergi adı altında indirim yapılmayacak. dijital hizmet vergisi, fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecek. dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7,5 olacak. dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanacak ve bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmayacak. cumhurbaşkanı bu oranı, hizmet türleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yüzde 1'e kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.
dijital hizmet vergisi'nde vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleri olacak ancak hazine ve maliye bakanlığı, hizmet türlerine ve mükelleflerin faaliyet hacimlerine göre birer aylık vergilendirme dönemi yerine üçer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkili kılınıyor.
dijital dünyada iş yapan ve dijital dünyada sergilenen herhangi bir üründen faydalanan, sahiplenen herkesin bir şekilde ödeyeceği vergi türü.
vergi dairesinde elini ovuşturan vergi memurlarını görür gibiyim. oo fairy tale hanım merhaba sizi vergilendirelim. tabi ki macit bey
(bkz:macit beni evlendir)
deneme