düğünden önce gelinin tüm çeyizinin evin her yanına serildiği ve bununla çeyizin tüm ayrıntılarının herkese gösterilmesinin amaçlandığı bir eylemdir.
evin tüm kapılarına havlu asılır,
tüm çeyiz yatak, koltuk gibi düz zeminlerin üzerine serpiştirilir, yemek takımıyla hayali bir sofra kurulur v.s. hem gelini hem damadı bunaltan, üstelik bir de hiç yoktan yere dedikodulara kapı açan bir fiildir.
ama gelenek ve göreneklerimizde önemli bir yere sahiptir.
eski zamanlarda serilen çeyizi görmeye gelenlerin, gelinin eksiklerini görüp tamamlaması amacıyla ortaya çıkan, niyeti iyi bir adettir.
şimdilerde güç gösterisi halini almıştır. sermedim, tavsiye de etmiyorum.
hem çeyizi serenler, toplamaya da gelecekler mi?
ileride çoğu zaman kullanılmayacak şeylerin biriktirilip, evlenince serip gösterildikten sonra sadece ev kalabalığı haline gelmesiyle anlamsızlığı anlaşılacak olan düğün aktivitesi.
eskilerden gelen gelinin dantel, havlu gibi eşyalarını görmek için yapılan adettir.
genellikle çeyizler yeterli görülmez yada el emeği azdı gibi yorumlar yapılır.
akıl sıra erdiremediğim etkinlik. benim için güzel olan yanı bazen kadınların toplanıp etkinliği gerçekleştirdikleri sırada, arka odada takılıp gün yüzüne çıkmadan ikramları tükettiğim olmuştur. o kısmı gayet iyiydi.
bir annenin yıllardır hevesle ilmek ilmek kızı için biriktirdiği emeğini gösterme günü. olmasa da olur diyen bir grup ama anneye bir haz verecekse başüstüne..
bir türlü anlam veremediğim adetlerimizden bir tanesi. daha neleri var neleri.
deneme