en basit tanımıyla, bir bilginin kaynak gösterilmeden kullanılması işlemidir.
bu durum ile tez yazma sürecinizde sıklıkla karşılaşabilirsiniz , çünkü sevgili yurdum insanı hiç çekinmemiş kopyalamaya, aşırmaya.
neyse ki artık yığınla intihal denetleyici program var.
yılmaz özdil ve elif şafak'ın da intihal ile suçlandığı zamanlar olmuştu hatırlıyorum. doğruluğunu araştırmasam da intihalin akademik bir hırsızlık olduğunu düşünüyor ve yapanların cezalandırılmasını diliyorum.
bildiğin kes yapıştır yazıları kendi yazınmış gbi kakalamaya kalkmak. yani hem kes yapıştır yap hem de benim diye kabara kabara gez.
buna sözlük dilinde sıçtın sıvıyorsun denir.
yazılı bilgi hırsızlığı.
denetleyen programları bilenler, eş anlamlı kelimeleri kullanıp suçu devam ettiriyorlar.
o kadar uğraşacağına üretmeyi denese belki de olacak.
olmaması, böyle olmasından daha iyi değil mi?
https://www.plagiarism-checker.me/tr/
blog yazarlarının da sıkça muzdarip olduğu durum. çok severek takip ettiğim bir kaç blogger'ın bu nedenle yazmaya son verdiklerini üzülerek gördüm.
bir metinden alıntı yapıp kaynağını belirtmez ve kendi düşünceleriniz gibi metninizde aktarırsanız intihal yapmış ve dolayısıyla fikir hırsızlığı suçunu işlemiş olursunuz.
akademik hırsızlık olarak da bilinir. kaynaklardan elde edilen bilgilerin kaynakça olarak çalışmada yer verilmemesi durumunda ortaya çıkar. turnitin gibi programlarla tespit edilebilir.
geçen sene üst sınıftan bir öğrencinin ödevi, teslim ettiği hocanın makalesiyle %80 benzer bulunmuştu. hocamız "turnitin kullanmasam sanki anlamayacağım, adamdaki üşengeçliğe bak hele!" diyerek isyan etmişti. keh keh keh
deneme