söz bohçası

kanımca bir dönem danteller hesabı "aman ne gerek var " denildiği ama sosyal medya paylaşımlarınlarının vermiş olduğu gazla artık çok daha fazla abartıldığını düşündüğüm en gereksiz şey.
hala devam ettirmeye çalışanlar olsa da özellikle günümüz çağında pek mantıklı olmayan evlilik süreci ananesidir.
detaylarına bakacak olursanız da oldukça itici aslında. düşünsenize kayınvalideniz gidip size iç çamaşırı beğeniyor ?!
hem olay söz bohçası diye başlıyor, nişan bohçası, çeyiz serme gibi türevleri ile devam ediyor. gerekli mi? hiç değil.
belkide hiç bir zaman kullanmayacağınız şeyler için verilecek parayı köşeye atsanız ala bir tatil yaparsınız. ya da bir delik kapatırsınız...

ama işte siz istemiyor olsanız bile bazen aileler ısrarcı çıkıyor ve sırf daha fazla sorun çıkmasın diye "he" demek zorunda kalabiliyorsunuz.
buradan aman ele ne derimci ailelere sesleniyorum, yapmayın, etmeyin. bırakın gezsinler, tozsunlar, doya doya yaşasınlar....
ola ki söz atılırsa geri gönderilmesi icap edeceğinden gelin ve damat adayları evlenene kadar içindekiler kullanılmadan saklanacak olan bohça.

şahsen evlilik yolunda atılan ilk adımlardan itibaren her türlü ritüele ayar oluyorum, gereksiz ve yorucu buluyorum. bu işlerin içine güle oynaya dalanlara sözüm yok, mutlulukları daim olsun ama " adet bu ne yapalım mecbur " diye katlananlara sabır diliyorum.
zananında dantelinden havlusuna gereksiz bulunan şimdilerde içeriği daha da abartılan ileride asla ama asla kullanılmayıp sandıklarda çürüyecek olan evlilik sürecinin somut evrelerinden biridir.
dünür tanışma merasimi sonrası hazırlanan, tüllü, incili, sandıklı, nazar boncuklu şıkır şıkır bir masraf kütlesi (gv)
efendim, arkadaşımdan söz etmiştim. dünürleri ile tanışmaya gitti. başlangıcı sıkıcı olsa da, çok mutlu geri geldi.
dünürleri sıcakkanlı, gelini güzel ve içten bir kızdı. mutlu kayınvalide adayına, bir hafta sonra bir telefon geldi. gençler nişan tarihini belirlemişlerdi. mutluluk tavan yaptı.
küçük bir detay vardı. kızımızın ailesi geleneklerine bağlı bir aileydi. bohça isteniyordu. detaya girmeden çekirdek aileye ve geline bohça yapılacaktı. karşılık olarak, onlar da damada ve çekirdek ailesine bohça hazırlayacaklardı. bu akraba, komşu, eş, dost elaleme karşı, törenin şanındandı.
arkadaşım, avm yollarına düştü. gelinine, çamaşır takımı, bornoz takımı, ayakkabı çanta takımı, günlük kıyafet, gecelik sabahlık takımı, pijama takımı, tüylü terlik (olmazsa olmuyormuş) makyaj malzemesi, parfüm aldı. üzerine altın set, tek bilezik, saat, kolye aldı. daha da üzerine, anne baba ve kardeşlere hediyeler alındı.
bu alışveriş kısmı sözlükçüm. bu alınan hediyelere beyaz delik işi bohçalar alındı. bohçalara sarılan hediyelerin üzerine tül, dantel, yapma çicek ve incilerle süsleme yapıldı. bitti mi? bitmedi! (vapur satıcılarına benzedi burası)
kadife kaplı, incili süslemeli, iki adet sandık içine bu bohçalar yerleştirildi.
sandıklar götürülürken yanında, gümüş tepsiye yaptırılmış çikolata ve çicek de klasik olarak zaten gidecek.
tüm bunlar küçük çaplı bir servet sözlükçüm. çok güzel, çok keyifli bir telaş ama maddi durumu uygun olmayan aileler için, ciddi sarsıcı bir durum.
gelişmeleri aktaracağım sözlükçüm. onlar ermiş muradına diyelim...

deneme