robotların, makinelerin insanların yapabildiği işleri yapmasını sağlamaya çalışan, karmaşık bilim dalı.
bu robotların kimisi benim evdeki elektrik süpürgesine benzerken, bazıları insan görünümünde. insan görünümünde olanların en meşhuru sophia. hatta kendisi suudi arabistan vatandaşı. memleketine gidince başını, pardon devrelerini örterler artık.
(bkz:machine learning)
hayatımızı terminatör seviyesinde yaşatmaya namzet teknoloji.
bir yerden baktığınızda ise doğduğıunuzdan bu yana öğrendiğiniz her şey bir yapay zeka. bebek nasıl dünyaya geldiğinde hiç bir bilgi ile gelmez, annesi ve çevresi ona bilgi yüklemesi yaparsa; bu teknoloji de sizin online mecralar üzerinde yapmış olduğunuz hareketleri saptayıp sizin adınıza bir kimlik oluşturur. bu kimlik sizin nerede ne zaman bulunduğunuzdan tutun almış olduğunuz yiyeceklerden veya vitaminlerden hamile olup olmadığınıza kadar bir çok konuda bilgi sahibidir.
buraya kadar konforlu gibi gözüken teknoloji bir süre sonra sizi sizden daha iyi tanıdığı için tercihlerinizi değiştirmenize izin vermeyecek kadar bilinç altınıza etki edecek hale gelir. siz yine de sanki kendi hür iradenize göre karar verdiğinizi sanır mutlu mesut yaşarsınız. ama makinenin istediğini yapıyorsunuzdur.
ikinci en büyük sorunlu yeri ise; size pompalanan içerik ve sizin var saydığınız sanal dünyanıza dışarıdan müdahale edilerek sanki siz istiyormuşsunuz gibi makinenin istediğini yapar hale gelirsiniz. metin2 , mavi balina vs gibi oyunlar bu müdahalenin açık örnekleridir.
hatta bu durum çok daha ileri gidip kitlesel hale gelebilir. ingiltere'yi avrupa birliğinden çıkartır, amerikaya turmp'ı seçtirir.
önümüzdeki yıllarda belli bir algoritma üzerinden sanal alemdeki hareketlere bakılarak yararlı insan ve yararsız insan gibi bir ayrımın oluşacağı, ulus devletlerin ortadan kalkacağı ve doğal seleksiyon haricinde yapay zeka seleksiyonuna uğrayacağımızı düşünüyorum.
konuyla ilgili olarak yararlı olabileceğini düşündüğüm üç film önerim var.
geri dönüşü olmayan öğrenme şekli.
ana prensibi birimi kendi dünyasına hapsetmek ve sömürmek üzerine kurulu zeka çeşidi.
hepimizin elinde cep telefonları var ve her gün bir çok içerik tüketiyoruz.
dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama hep seveceğiniz içerikler geliyor veya size devamlı bunu da seversin gibi bir telkinde bulunuyor.
facebook kurulduktan sonra mit'te 5 mühendis bir tez ortaya atıyor. tez şöyle ; 300 adet beğeni yapan bir kişiyi yapay zeka kendi dışındaki herkesten daha iyi tanır hale getirir. facebook bu kurgu üzerine kurgulanmış bir yapay zeka üzerine çalışır.
neredeyse herkes 300 beğeni yapmıştır facebook veya diğer kanallarda.
yapay zeka bu beğenileri alır ve kendi içerisindeki algoritma üzerinden eşleştirir ve size bu içerikleri gösterir. içerikler hep sizin istediğiniz ve beğeneceğiniz içeriklerdir. sonra işe arkadaşlar girer. onların beğendikleriyle sizinkileri karşılaştırır ve size algoritma üzerinnden bir değer atar. biz buna kalite puanı diyelim.
bu kalite puanı üzerinden de size yeni arkadaşlar, olaylar ve içerikler gösterir.
işte dananın kuyruğu burada kopuyor. size sadece sizin istediğiniz içerikleri göstererek sizi kendi dünyanıza hapseder ve sömürü başlar.
kedi videoları seyredersiniz, koyunun mee! diyen videosuna kahkahalarla gülersiniz.
araya sizi değiştirmek istediği veya çekmek istediği düşüncelerden bilgiler koymaya , bunu seyreden bunu da seyretti diye sizi yönlendiren şeyler koymaya başlar ve bir süre sonra bu sefer kendi dünyanız diye düşündüğünüz alan sizin başkalarına hizmet ettiğiniz bir alana dönüşür.
yapay zeka siz ele geçirmiştir. ne derse yaparsınız.
deneme