yoğurdun en doğal, en lezzetli ve en sağlıklı hali
koruyucu içermeyen yoğurt, içinde süt ve mayadan başka hiç birşey yok.
evde yoğurt yapımı tarifi için güzel bir paylaşım
https://oglumla.com/2019/01/24/evde-yogurt-yapimi/
bebeklerin 6. ayında ek gıdaya geçmesi ile birlikte önemi artan, hatta en önemli durum haline gelen şeydir.
en bilindik tarife göre bile yapsanız tutmama ihtimali vardır çünkü yoğurt el hüneri gerektirir. bir kaç kez elinizi sınayabilir.
kullanma sıklığınıza göre kendi ayarladığınız ideal kavanoz ölçünüzü tutturduktan sonra evde yapmış olduğunuz yoğurtları daha uzun sürede tüketebilirsiniz. kavanozda yoğurt yapmak için sütü kavanozlara bölüp içine yeterli miktarda maya koyduktan sonra en az 5 saat çalışmayan fırının içinde bekletip daha sonra buzdolabına almadan üzerlerine kağıt havlu yada tülbent bırakıp 12 saat daha beklettikten sonra 10 gün civarı bozulmadan ve sulanmadan tüketebilirsiniz.
anne olmadan önce gerçekleştirdiğim birkaç denemenin fiyaskoyla sonuçlandığı, bebeğinden sonra ise uzmanı olduğum ve bazen çok üşendiğim fiildir. ama alıştıktan sonra hazır yoğurt yemek artık mümkün değildir.
kaynatılan süt soğuduktan sonra parmağını 8'e kadar saydığında yakmıyorsa mayalanmaya hazırdır. özellikle bu zamanlarda hazır yoğurt tüketimi hayli azalmış durumda.
eşimin bir gece uyuya kalması sonucu yaşadığım deneyimdir. acemi şansı ile taş gibi yoğurt yaptığım da doğrudur.( sevgi ile mayalanan her şey gibi)
genelde köy sütünden mayalanan bebekli evlerin olmazsa olmazı haftalık rutinleridir.
özenli olarak yapılan her mayalama denememin başarısız olması sonucunda, özensiz bir şekilde yoğurt mayalamaya başladım hatta bazen baya baya sallamasyondan yapsam da her seferinde tuttu. bu yoğurt mayalama deneyimi bana hayatı biraz akışına bırak sallaaaa gitsinn demeyi öğretti. artık yoğurtlarım efsane.
ev yoğurdu denince aklıma ilk gelen, evin muhtelif yerlerinde battaniye veya havluya sarılı tencereler topluluğu. özellikle çocukken oyun oynarken çarptığımız zaman sağlam fırça yememize sebebiyet veren yapı. ama mayalanma olduğu zamanda tadı damağında kalır insanın.
bulma imkanı olana yaylalarda, temiz havada serbestçe otlayan ineklerin sütü ile yapmalarını öneririm. o yoğurdun üzerinde kat kat tutan kaymağın kaymak değil tereyağı olduğuna iddiaya girersiniz ve bu yoğurtsa biz bugüne kadar ne yedik diye sorarsınız.
deneme