togg

türkiye'nin otomobili girişim grubu sanayi ve ticaret a.ş. yerli iş adamları ve bazı sivil toplum örgütlerinin katılımı ile kurulan şirkettir.

27 aralık 2019 tarihinde türkiye de geliştirilen suv ve sedan model, %100 elektrikli 2 aracın tanıtımını yapmışlardır. 2030 yılına kadar 5 farklı model elektrikli aracın daha tanıtımını yapması beklenmektedir. araçların kısa ve uzun menzil olmak üzere 2 versiyonu olacaktır. kullanıcılar kısa menzil versiyon ile 300km, uzun menzil versiyon ile 500 km yol katedebileceklerdir.

2022 yılı içerisinde seri üretimin başlaması planlanmaktadır. üretimin gemlik ilçesi gemsaz ve kumsaz bölgeleri arasında bulunan askeri bölgede kurulması planlanmaktadır.
evet araç gerçekten harika görünüyor, herhalde dolu dolu 60 yıldır kullandığımız araçların amelesi olup o araçlara en yüksek fiyatlarla sahip olan sayılı ülkelerden biri olduk. şimdilik lanse edildiği hali ile sevindirici bir gelişme bu, fakat iktidarın bugüne kadar yaptığı ve " türkiye'ye hizmet, kalkınma, istihdam, gelişim " diye sunduğu her proje türk halkına vergi yükü, temel gereksinim ürünlerinde fiyat artışı olarak geri döndü. bakalım üretime geçilip satışa sunulduğunda türkiye halkı bundan gerçekten faydalanabilecek mi, araç dünyaya sunulucak ve talep görecek kadar iyi olacak mı, ülke ekonomisine katkı sunacak mı göreceğiz. öyle olmasını kim istemez ki?
aslında; amacını anlayamadığım otomobil. türkiye'nin kendi otomobilini üretmiyor olma sebebi üretemiyor oluşundan kaynaklanmıyor. bugün mercedes'in otomobillerinde kullandığı teknoloji de sır değil. dolayısıyla otomobil üretmek birkaç mühendis arkadaşın bir araya gelerek altından kalkabileceği bir iş zaten.

türkiye'nin kendi otomobilini üretmesinin önündeki en büyük engel maliyete bağlı pazar problemi. şöyle açıklayayım; seri imalat yapan ve yeni bir model ortaya çıkarmak için halihazırdaki bir üretim bandı üzerinde birkaç modifikasyon ve iyileştirme yapması gereken büyük otomobil üreticileri piyasanın hakimi konumundalar. otomotiv sektöründe işler diğer sektörlerdekinden oldukça farklı işliyor.
maliyet + kâr = fiyat denklemi bu sektörde geçerli değil. otomotivde; kâr = fiyat - maliyet olarak düşünülmeli. bunun sebebi pazar fiyatını belirleyen unsurların değişkenliğe çok müsade etmemesi. yani otomotiv sektöründe fiyatı yükselterek kâr etmek mümkün değil. kâr edebilmek için maliyeti düşürmek zorundasınız. hal böyleyken henüz ortada olmayan bir üretim bandının kurulması için harcanacak masrafların amortismanı otomobilin satış fiyatına eklenerek giderilmesye çalışılırsa yanlış bir politika izlenmiş olur. elbette kâr etmek için yapılan harcamaları amorti etmek durumundasınız aksi halde girişimin ticari bir anlamı olmamış olur. fakat bunu fiyatları yükselterek yapmaya çalışmak hata olur. fiyat skalasının içerisindeki kâr marjına sığdırılabilecek oranda maliyet azaltılması gerekiyor. bir şekilde bu sektördeki gelişimin piyasaya rekabetçi olabilmesi sürecinde gerekirse harcamaların görmezden gelinmesi ve teknolojik gelişmeleri ve çağın gerekliliklerini yakalayana kadar gerekirse zararına satış yapılması gerekiyor. yoksa otomotiv sektörü yeni oyuncuları çok hızlı yok edecektir. tabi ki elektrikli araç bantlarının çok fazla yaygınlaşmamış olması ve büyük şirketlerin de bu alana fazlaca yatırım yapıyor olması bizim için bir avantaj olacaktır.
eğer biz de bu elektrikli otomobil üretimine yapılan yatırımlarda diğer şirketlerin maliyet seviyelerine hatta daha da aşağılarına inebilirsek piyasada rekabet edebilecek duruma gelebiliriz.
görünüşü gerçekten güzel.
umarım iktidara prestij kazandırmaktan daha faydalı olur millet için.
güzel şeyler olmasını umut ederken, neden kandırılmaya göz yumuyoruz demekten de alamıyorum kendimi.
evet “yerli!” otomobilimiz olan togg fikrimce bir makam aracı olarak tasarlanmıştır ve fiyatlarını satışa sunulduğu zaman göreceğiz bakalım. keşke orta ve alt kesimin de ulaşabileceği bir araç olsa.
17 yıldır akıllanmayanların halen akıllanmadığını gösteren elektrikli otomobil prototipi. son zamanlarda bu tür iki söz vardır. diğeri için:

(bkz: kanal istanbul)

deneme