@tunaqua

Admin

Durum: 567 - 0 - 0 - 0 - 30.05.2023 14:06

Puan: 2290 - elf

16 yıl önce kayıt oldu. 1. Nesil Yazar Admin.

daha çok şey değişecek.
  • /
  • 29

ahlaksızlık

ahlaklı olanların mevcut olan ahlaklı olma durumundan yoksun kalması.

ters mühendislikle çözülecek ve anlaşılabilecek bıdı.
ahlak nasıl oluşur? ahlak nedir sorsunun cevabının dahi kişisel olduğu bir ortamda ahlaksızlık ne ola ki?

ekrem imamoğlu nereye tatile gitti uygulaması

yok böyle bir uygulama. hiç olmadı. yalnı ekrem imamoğlu kendince böyle bir uygulama yapıyor. her felaketten sonra mutlaka bir yere tatile gidip oradan taziye veya üzüntülerini bildiriyor. üstüne konum bildiriyor.
haliyle instagramdan öğreniyoruz. türkiye türkiye olalı bu kadar modern bir başkan görmedi. o kadar modern ki hatta o kadar duyar kasıyor ki ne var bunda. adam duyar kasarken yoruluyor.

işin şakası bir yana tabi ki gitsin tatile gitsin ki ülkemiz muasır medeniyetler seviyesine kendi insanıyla dalga geçe geçe çıksın.

 spoiler!
bırah ya bırah ya!

güzel kızların çirkin erkeklerden hoşlanması

quasimodo sendromu. bize ise armut'un iyisini ayılar yer şeklinde açıklanabilir.
gerçekten güzel kızlar hep ayılarla veya öküz dedikleri kişilerle beraber oluyor en azından izlenimim öyle.
sanırım artı ve eksi kutuplar birbirini çekiyor.

ilk buluşmada parayı ödeyen taraf olmak

ilk buluşmanın en büyük sorunudur. her şey güzel gider , ortak konular bulunur, eşten dosttan bahsedilir ve artık kalkma zamanı gelmiştir.
arka fondan ali desidero çalmaya başlar
 spoiler!
ınının ınının ınınııın
hesabın nasıl ödeneceği sorun olur. erkek kızı beğenmişse kıza bırakmaz, böylece kızın bir daha ki buluşmada kendini borçlu hissedeceğini düşünür. bir de aslında kız bir daha buluşmak istemezse diye düşünür ve hafiften ödü bokuna karışmıştır. hesabı öder ve kendini rahatlatır...... taa ki ikinci buluşmaya kadar. eğer onu da erkek öderse hep o öder.

hesabı kız öderse; kız tamam her şey iyi güzel ama ayakların kokuyor demektir. ben ayaklarımın üzerinde duruyorum sen şöyle iki adım geri git ve haddini bil demek istiyordur.

hesabı bölüşerek öderlerse; önümüzdeki maçlara bakalım, belki bir daha buluşuruz. akıp kokmadan ilerleyelim demektir.

bütün kadınlar aptal sen hariç

erdal demirkıran'ın kitabı. kendi uslübu ile aslında kadının kendini nasıl kandırdığını anlatıyor.

tavsiye ederim .

kadınların birbirine yaptığını hiç bir erkek yapamaz!

https://www.kitapyurdu.com/kitap/butun-kadinlar-aptal-sen-haric/351003.html

tek öğün diyeti

insan vücuduna ve işleyişine en uygun beslenme çeşidi.
eğer kozmetik hassasiyetleriniz yoksa ve sadece sağlıklı yaşamak istiyorsanız en doğal olan yol tek öğün beslenmek.

çeşitli yolları var. bir rustan öğrendiğim kadarıyla sulu ve susuz olarak iki çeşidinden bahsetti.
önce bağırsaklardaki dışkının boşaltılması gerekiyor. bunun için 12 saatle başlayıp süreyi uzatacak şekilde sadece su içerek günü geçiriyorsunuz. süre 20 saate yaklaştığında bu sever su içme aralıklarını uzatmaya başlıyorsunuz. sonunda tek öğün ve hiç bir şey yemeden tek öğün yiyerek günü geçiriyorsunuz.
ne mi oluyor? başta vücut kendini buluyor. yemekle geçireceği zamanı kendini yenileyerek geçiriyor. çünkü belli bir saat aç kalan beden ketojenik olarak kendi içerisindeki atıl hücreleri kullanmaya bir nevi yemeye başlıyor ve kendini rejenere ediyor.

genel kural aslında kişinin kendi vücudunu tanıması ve gün içerisinde ne kadar tüketiyorsa o kadar yemesi üzerine olmalı.

fırsatçılık

israil barış planı

amerikan başkanı donald trump'ın benjamin netanyahu ile ıkınıp sıkınıp yumurtladığı tek taraflı barış planı.
i(bkz:srail)'in sınırlarını meşrulaştırmaktan başka bir şeye hizmet etmiyor. filistin'i baskı altında tutarak kendi sınırlarını belirlemek adil olmayan bir şey. elbette filistin tarafı da sütten çıkmış ak kaşık değil. vakti zamanında her ne sebeple olursa olsun topraklarını israillilere satarak kendilerini küçücük bir alana hapsederken bu duruma geleceklerini hayal dahi etmemişlerdi.
şimdi gelinen nokta ise amerika yine özgürlük dağıtıyor, israil her türlü kazanan taraf, kimin kaybettiğinin ne önemi var.

israil
(bkz:israil dosyası)

24 ocak 2020 elazığ depremi

6 yıldır aktif olan fay hattının kırılması sonucu meydana gelen deprem. elazığ , bingöl, malatya!dan devam den fay ileride istanbul ile birleşiyor.
uzmanların söylediğine göre bir kayaç kırılmış ve kırık ilerleyerek istanbula doğru gittiği söyleniyor.

corona virüsü

çin'den bütün dünyaya yayılan ölümcül virüs.


aids virüsünden sonra bir kaç virüs daha örtaya çıkmıştı ama bu kadar önem verilen bir virüs hatırlamıyorum.
haliyle gündem bu şekilde olunca biraz araştırdım ve bulduğum sonuçlar şöyle.


öncelikle adı; virüse mikroskopta bakıldığında yapısında çubuksu çıkıntılar olduğu ve taç'a benzetilerek adı kraliyet tacı anlamına gelen corona adı verilmiş.

her corona virüsü almış olan kişi ölmüyormuş ama kalıcı sonuçları olabiliyormuş.
zaten virüsü bu kadar ölümcül olmasının sebebi insandan insana bulaşıyor olması.


normalde virüsler hayvandan hayvana, hayvandan insana diye 2 kategoride bulaşıyor. hayvandan hayvana olanda insan ırkı için bir risk yok. (bu arada bilim dünyasında insan vücüdu hayvanlarla aynı kategoride ama farklı ırk olarak görülür. )

hayvandan insana olan ise tehlikeli. corona'da ise hayvanda olan bir virüsün mutasyona uğrayıp artık hayvandan insana değil insandan insana bulaşıyor olması.

çeşitli rivayetler var yılandan, ve yarasadan bulaşıyor olduğu en popüler sonuçlar.

wuhan şehrinde yarasa çorbasının popüler bir yiyecek olduğu ve buradan geçtiği varsayımı var.
bir grup bilim adamı da yılandan bulaştığın savunuyor. bütün bu savların ana merkezi wuhan'da bulunan canlı hayvan pazarı.

belirtileri ise soğuk algınlığı gibi gözüküp karaciğer, böbrek, bağırsak infeksiyonu, beyin ve sinir sistemi infeksiyonu şeklinde de kendini gösterebiliyormuş.
yalnız ilginç bir istatistik okudum

50 yaş üstü erkeklerde ve vakaların çoğunda eşlik eden en az bir hastalık varmış.
en sık ikinci hastalık diyabet, hipertansiyon, obezite, kanser, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalıkları olduğu görülmüş.
burada belki senaryo diyeceksiniz ama ikinci hastalıkları olan kişilerin yıllarca kötü yiyecek ilaç tedavileriyle hasta edilip sonrasında bir virüsle tetikleyip ölümcül hale getirildiğini düşünmedim değil.
yani virüs aslında tek başına ölümcül değil sanırım. ikinci bir virüsle mutasyona girip ölümcül hale geliyor.

daha önce de mesela sars virüsü çıkmıştı ama bu kadar etkili ve bulaşıcı olmadı. sanki sars vs bir denemeydi gibi geliyor.

genelde solunum yoluyla bulaşıyor ve kuluçka dönemi 5 güne kadar uzayabiliyormuş. toplu yerlerde olmamayı öneriyorlar. idrar ve kan yoluyla da bulaşabileceği söyleniyor ama kesin bir bilgi bulamadım.

en sık rastlanan şikâyetler; ateş, titreme, öksürük, yüzeyel solunum, kas ağrısı, ishal, boğaz ağrısı, kusma, kanlı balgam, karın ağrısı.

tespiti ise kan testi ile oluyor yalnız belirli bir tespit şekli yokmuş.

bu arada bir ilginç bilgi daha; amerikali wellcome adında bir ilaç firması bu virüsü tedavi için çare bulmak üzere olduklarını açıklamış . buyurun buradan yakın kıvamında bir haber olarak yakaladım.

iki soru geliyor aklıma
1-bu virüs çok önceden vardı ama kimse bilmiyordu? ve bir çok bölgede denendi ve canlı hayvanın en çok tüketildiği çin'de olgunlaşıp ortaya çıktı.

2- bu hastalık tamamen bir biyolojik saldırı. hatırlar mısınız bilmiyorum ama bill gates 3-4 yıl önce büyük bir salgın hastalık beklediğini ve bu hastalığın milyonlarca insanı öldüreceğğini ve böyle bir şeyin çok yakın olduğunu söylemişti.
https://www.thesun.co.uk/news/10814760/bill-gates-predicted-coronavirus-simulation-33-million-die/

vee tedavisi nedir diye baktım etrafa...

su ve bol temiz hava yani ozon tedavisi. evet yanlış duymadınız bol su için ve temiz hava alın diyorlar. ozon tedavisinin de sebebi virüsün çoğalmasını kesiyor olması olarak söylüyorlar.

işin özü ise aslında temiz, doğal ve düzgün bir yaşamın ne kadar önemli olduğu.

çok uzun zamandır yediğimiz endüstriyel yiyeceklerin vücudumuzdaki hücre yapısını değiştirmekte olduğu ve aslında her türlü dış etkene açık hale getirildiğini ve bunun başla bir virüs ile tetiklenip ölümle sonuçlanacak şekilde bir döngüyle sonuçlanacağı belli oldu.

çok severek yediğimiz abur cuburların aslında bizi hasta etmekte olduğunu sanırım çok geç anlayacağız.

türkiye'de görülmüş bir vaka yok ama bu olmayacak demek değil. her gün yüzlerce kişi çinden ülkeye giriş yapıyor.

umarım ülkemizde görülmez. yalnız yine de biz türk'üz bize bir şey olmaz demeyin olası tedbirinizi alın ve en önemlisi temiz, doğal gıdayla beslenin ve düzgün yaşayın.

belli ki önümüzdeki savaşlar sadece topla tüfekle olmayacak.

virüs

mikroskopla görülebilecek kadar küçük nano organizmalardır. farklı yapılarda oldukları için hücre ve hücre bloklarının çalışmasını kötü yönde etkiler veya durdurur. mikroorganizmalar, büyüklüklerine, yapılarına ve yaşama özelliklerine göre 4 ana sınıfa ayrılıyor : virusler, bakteriler, maya mantarıve parazitler. virüsler 15-250 nanometre boyutlarında yani mikro değil nano organizmalardır.

enjektör fobisi

çocukluktan itibaren seni iğneciye veririm şeklinde korkutulan çocuğun kaçınılmaz sonudur.

o iğneci her eve uğramıştır istisnasız olarak. kahve içersen kararırsın diye telkin veren anne babadan başka ne beklenir ki?

(bkz:fobi)

admine sor sözlük

piyasanın durumu, betimlerin durumu felan derken biraz gecikti. hesap numarası alalım?

pomodoro timer

başlayamama hastalığından çekiyorsanız sizin adınıza zaman kontrolü yapan web sitesidir. bir dönem başlayamama konusunda yaşadığım sorunları zamanın kontrolünü yaptırarak çözdüm.
mesela zamanı 25 dk ayarladım ve bitince başlayacağım dedim ve sonrada bu işi şu kadar zamanda bitirecğeim şeklinde hedefler koydum. işe yaradı.
ters mühendislik işe yarıyor.

https://tomato-timer.com/

başlayamama hastalığı

bu konuyla ilgili bir çok öneri var. saat tutup çalışma, zamanlama ayarı yapma vs gibi .
en ilginç geleni de pomodoro timer diye bir web sitesiydi.

araf

0 ( sıfır noktası) bir konuda ne yaparsanız yapın sonucun değişmeyeceği anlar olur. iyi ve kötünün olmadığı sonucun da aynı olacağı gibi. orası araftır.
rivayete göre çok fazla bekletmezler arafta.

admine sor sözlük

yazılım konusunda değişiklikler planlandığı gibi gitmedi bir kaç konuda. bu arada da yılın işkadını ödüllerini hazırlıyoruz. bu ay içinde yazılım konusunda bir çok değişiklik olacak.

admine sor sözlük

diyanetin faiz açıklaması

her güzel şey bilmeyenin veya değerini veremeyenin elinde oyuncak olur. muhtemelen verilen veya alınan faizin sonu cennettir. işin ilginç tarafı da bunu bir standart haline getiren kurumların başındadır diyanet.

sevmek başlığının betim girmeye kapalı olması

haklı bir eleştiri geldi ve hemen düzelttik ve sevmek başlığını ahmed hulusi sevmek olarak değiştirdik.

teşekkürler harbe giden sarı saçlı çocuk
  • /
  • 29

kadın sözlüğü

adı ve mottosunda ki pozitif çağrışıma tezat ( pozitif kelimesinden rahatsız olan epey yazar da barındıran ) giderek kadına ve haklarına saldırmaktan zevk aldıkları, kadın yazarların dahi kadını aşağıladıkları ve kadına dair çoğu konuda sığ erkek bakış açısına taraf oldukları bir platforma dönüyor.

erkek şiddetine kurban giden kadınların adı altına " yüreğim kan ağlıyor, allah kahretsin, yeter artık " sızlanmalarıyla betim girip ardından kadına dair yasalarda pozitif gelişen bir iyileşmede " ama erkekler bundan çok zarar görecek " minvalinde sözler etmek eleştiri değil riyakarlıktır.

her gün yer gök istismar haberleriyle dolu bu ülkede ama bir kadın sözlüğü yazarı bokunda boncuk bulmuş gibi kalkıp " abazan kadın" başlığı açmayı daha elzem buluyor kadın sözlüğünde mesela.

şiddete uğradığınızda neler yapmalısınız başlığını açan kadın sözlüğü kurucusu " erkeğin süpürgeye değil de kadına ihtiyacı olabilir, bunu bir düşün derim " betimi giriyor kadın sözlüğüne.

"biz bütün kadınlar paçozuz ve iyi hiç bir şeyi haketmiyoruz " diyor bir başka kadın yazar.

özellikle bazı kadın yazarlar, doğduğunuz andan itibaren aileniz içinde pamuklara sarılıp sarmalanıp büyütülmüş dahi olsanız, evinizin dışına tek başınıza adım attığınız andan bu güne, sırf kadın olduğunuz için hangi taciz ve şiddete maruz kaldınız diye sorulsa hepinizin anlatacakları inanıyorum ki buradan köye yol olur. peki hal böyle iken, sizin yaşadıklarınızı yarın başka kadınlar, çocuklar yaşamasın diye atılan o minicik pozitif adımlardan nasıl rahatsız olabiliyorsunuz? neyini sorguluyorsunuz? her gün en az 1 kadın cinayete kurban gidiyor, her gün onlarca istismar kurbanından haberdar oluyorsunuz, bu kurbanları mevcut yasaların koruyamadığına şahit oluyorsunuz, tüm bunlar hayatın olağan akışına uygun ama kadına, çocuğa yönelik yasalarda pozitif ayrımcılık mazalah erkeklerin hayatını bitirir öyle mi? siz neye dönüştünüz böyle?

kadın sözlüğü neye dönüşüyor böyle ?

Toplam betim sayısı: 567

pambık gibi bulutlar

ceyhun zeynalov'un reggie parçası. hem güzeldir hem de komik.
dilinize pelesenk olur

şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz

şiddete uğradığınızda...
şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, şiddet önleme ve izleme merkezi’ne (şönim), aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise, günün her saatinde alo 183 aile, kadın, çocuk, özürlü ve sosyal hizmet danışma hattı’nı ve 155 polis imdat’ı arayabilirsiniz.
6284 sayılı ailenin korunmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz. 6284 sayılı kanun’dan nasıl faydalanacağınıza ilişkin ayrıntılı bilgiye ve 6284 dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.magdur.adalet.gov.tr/images/aile-mahkemesi.pdf
ihtiyaç duyduğunuz desteklere ve ne yapmak istediğinize göre öncelikli başvuracağınız kurumlar ve atmanız gereken adımlar değişebilmektedir.
şikayetçi olmak isterseniz
unutmayın !
eğer fiziksel şiddette maruz kaldıysanız, öncelikle karakola/jandarma komutanlığına, savcılığa ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurmalısınız.
başvurduğunuz yer karakol ya da jandarma komutanlığıysa;
yaşadıklarınızı ayrıntılı şekilde anlatın ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlayın. tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun; tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin. ifadeniz eksiksiz ve doğru şekilde tutanakta yer aldığından eminseniz, tutanağı imzaladıktan sonra, tutanağın imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın ve saklayın.
polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
karakola/jandarma komutanlığına başvurduğunuzda, polisin/jandarmanın sizi doğrudan hastaneye sevk ederek, darp raporu almanızı sağlaması gerek. eğer polis/jandarma sizi hastaneye sevk etmezse, tutanak yazılmadan önce mutlaka hastaneye sevkinizi talep edin ve bunun yapılması konusunda ısrarcı olun.
darp raporu almak isterseniz;
hastanelerin acil bölümüne başvurabilir, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu alabilir ve eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz. vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için önemlidir.
unutmayın !
darp izlerini raporlamak amacıyla hastaneye gitmek için kendinizi hazır hissetmiyorsanız, vücudunuzdaki darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak şekilde video çekebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
savcılığa başvuru süreci
türk ceza kanunu’nda (tck) tanımlanan bir suçun mağduru iseniz, yani size karşı tehdit, hakaret, fiziksel şiddet söz konusu ise (şiddet uygulayan kişi, kocanız, komşunuz, mahallenizdeki bakkal ya da sokaktan geçen herhangi biri olabilir), karakol/jandarma komutanlığı yerine doğrudan bir şikayet dilekçesi ile savcılığa da başvurabilirsiniz. şikayet dilekçenizden en az dört adet kopya alın, hepsini imzalayın, bir tanesi de mutlaka sizde kalsın. sizde kalacak kopyaya memurun, dilekçeyi aldığını göstermesi için kaşe basmasını; tarih, imza ve soruşturma numarasını eklemesini isteyin.
şikayet dilekçenize olayın nerede, ne zaman, nasıl gerçekleştiğini, varsa tanıkların isim ve adreslerini yazarak olayı ispatlamaya yarayacak delillerle birlikte dilekçenizi savcılığa vermelisiniz.
savcı dilekçenizi aldıktan sonra ifadenizi alacak, delilleri toplayacak, varsa tanıklarınızı dinleyecek ve ardından şikayetçi olduğunuz kişinin ifadesini alacaktır. bu işlemlerin ardından, eğer savcı dava açmayı gerektirecek koşullar olduğunu düşünürse bir iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderecektir. mahkeme iddianameyi kabul edip davanın açılmasına karar verdiğinde, size mahkemeden duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat (yazılı haber kağıdı) gelecektir. belirtilen günde ve saatte duruşmaya gitmeniz, gidemeyecek durumda iseniz yazılı mazeret dilekçesi vermeniz ve söz konusu şikayetinizi mahkemede anlatmanız gerekir.
savcı dava açmak için gerekli koşulların oluşmadığını düşünürse, kovuşturmaya yer olmadığına, yani davanın açılmamasına karar verir. bu karar da size yazılı şekilde bildirilecektir. bu kararın elinize ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekir. bu itiraz üzerine sulh ceza hakimliği ya itirazı kabul edip dava açılmasına karar verecektir ya da itirazınızı reddedecektir. hakimin bu süreç sonunda vereceği karar kesindir, bir daha itiraz edemezsiniz.
unutmayın!
eğer maruz kaldığınız suç, öldürmeye teşebbüs, kaçırma, tecavüz, uzun süreye yayılan kötü muamele gibi bir fiilse öncelikle bir avukatla görüşmenizde büyük fayda var. eğer avukat tutacak maddi gücünüz yoksa ücretsiz avukat atanmasında nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenmek için ilinizde bulunan baroya başvurabilirsiniz. devlet size cmuk kapsamında avukat atayacaktır.
sığınak desteğine ihtiyacınız varsa;
bulunduğunuz yerdeki şiddet önleme ve izleme merkezi’ne, aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, karakola/jandarma komutanlığına, belediyelere/belediyelerin kadın danışma merkezlerine, kadın örgütlerine sığınak desteği için başvurabilirsiniz. adli bir süreç başlatmak istemeseniz de, bu kurumlara başvurarak sığınak ve danışma desteklerinden faydalanabilirsiniz. ayrıca yapacağınız görüşme sizi güçlendirecektir. yalnız olmadığınızı fark edip, alabileceğiniz desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
sığınak desteği için türkiye’nin herhangi bir yerindeki karakola başvurabilirsiniz; başvuracağınız karakolun ikametgahınızın olduğu karakol olması gerekmez. başvurduğunuzda, karakoldaki memurlar sizi ve çocuklarınızı bir sığınağa yönlendirmekle yükümlüdürler. bunun için herhangi bir delil ya da tanığa ihtiyacınız yoktur, sığınağa yerleşmek istediğinizi sözel olarak ifade etmeniz yeterlidir.
sığınaklar, erkek şiddetine maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları desteği alabilecekleri yerlerdir.
eğer 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, sığınak desteğini çocuğunuz ile birlikte almanız uygulamada mümkün olmayabilir. 6284 sayılı kanuna göre, devlet bu durumda olan kadın ve çocuklara ev tahsis etmekle yükümlüdür fakat uygulamada ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır. çocuğunuzu bırakabileceğiniz güvenli bir yer yok ise devlet, çocuğunuzu koruma altına alarak aile ve sosyal politikalar bakanlığı çocuk hizmetleri genel müdürlüğü’ne bağlı bir kuruluşa yerleştirebilir. sığınakta kaldığınız süre içinde çocuğunuzu düzenli olarak görebilir, sığınaktan ayrıldıktan sonra ise çocuğunuzu yerleştirildiği kurumdan alıp birlikte yaşayabilirsiniz.

boşanma davası açmadan kocanızdan ayrı yaşamak isterseniz;
medeni kanun’daki düzenlemeye göre, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahipsinizdir. ayrı yaşamaya karar verdiğinizde aile mahkemesi’ne başvurarak aile konutuna şerh konulması, ev eşyalarının sizde kalması, velayetin düzenlenmesi, size ve çocuklarınıza nafaka bağlanması gibi taleplerde bulunabilirsiniz. yani boşanma davası açmadan da kocanızın evliliğe ilişkin özellikle parasal yükümlülüklerini yerine getirmesini istemeniz mümkündür.
aynı durum, örneğin kocanızın sebepsiz yere ya da haklı olmayan bir nedenle evi terk etmesi, ortak hayatın başka bir sebeple sürdürülmesinin olanaksız hale gelmesi durumunda da söz konusudur. bu durumda da boşanma davası açmadan kendiniz ve varsa çocuklarınız için nafaka, müşterek evin size tahsis edilmesi ve yukarıda bahsedilen diğer önlemleri talep etmeniz mümkündür.
unutmayın !
fiili ayrılık durumu söz konusu olduğu durumlarda, velayetin ve çocuklarla kişisel ilişkinin düzenlenmesini, çocuklar ve kendiniz için nafakaya hükmedilmesini mahkemeden talep edilebilirsiniz.
nafaka almak isterseniz;
fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete uğradığınızda 6284 sayılı kanun’dan yararlanarak, şiddettin önlenmesi için uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme gibi tedbir kararlarının verilmesini isteyebilir, kendiniz ve varsa çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
boşanma davası açmak istemeyip ayrı yaşamak istediğinizde veya kocanız tarafından terk edildiğinizde, kendiniz ve yanınızda kalan ortak çocuklarınız için tedbir nafakası davası açma hakkınız bulunmaktadır. boşanma davası açıldığında da, dava sonuçlanıncaya kadar kendiniz ve çocuklarınız için nafaka talep edebilirsiniz; dava süresince hakim tedbiren velayete ve nafakaya karar vermekle yükümlüdür. dava sonunda boşanmaya karar verildiği takdirde, 18 yaşından küçük çocuklarınızın velayeti size verilmişse, babanın da çocuklara bakma yükümlülüğü bulunduğundan, gelirinizin olup olmamasına bakılmaksızın, çocuklar lehine iştirak nafakası verilmesine karar verilecektir. size nafaka bağlanabilmesi içinse, boşandıktan sonra yoksullaşacağınızı belgelerle ispatlamanız gerekmektedir. genellikle herhangi bir işyerinde çalışmayan veya asgari ücretle çalışan kadınlara nafaka bağlanmakta, kocaları ile eşdeğer ücrette çalışan kadınlar lehine ise nafaka bağlanmamaktadır.

boşanmak isterseniz;
boşanma, ayrılık, nafaka, velayet gibi konularda dava açmak istiyorsanız ve avukat tutacak maddi gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki barodan, adli yardım kapsamında, ücretsiz avukat talep edebilirsiniz [daha fazla bilgi için tıklayın: avukat ihtiyacınız varsa].
eğer bir avukatınız yoksa davanızı, mahkeme başvuru harcı ve asgari gider avansını (bilirkişi ücreti, tebligat gideri, tanıklık ücreti vb.) ödeyerek kendiniz de açabilirsiniz. bu giderler bugün için yaklaşık 600 tl’yi bulmaktadır (bu rakam her yıl belirlenen mahkeme harçları tarifesine göre değişiklik göstermektedir). boşanma davası ile birlikte talep edilen nafakayla maddi ve manevi tazminat davaları için harç ödemeniz gerekmiyor. ayrıca boşanma dilekçenizde herhangi bir geliriniz olmadığını ve adli yardımdan yararlanmak istediğinizi belirtirseniz, mahkemenin adli yardımdan yararlanmanıza karar vermesi durumunda, gider avansını ödemekten de muaf olursunuz.

çocukların velayetini almak isterseniz;
velayet çocuğun adının belirlenmesi, eğitimi, yetiştirilmesi ile ilgili kararları kapsar. evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. bu süreçte eşler çocuğun menfaatine aykırı olmayacak şekilde çocukla ilgili bu tür kararları birlikte alırlar. velayet hakkı ortak olduğu için şiddete maruz kaldığınızda evi terk ederken çocuklarınızı yanına almanız suç değildir.
eşlerden birinin boşanma davası açması halinde hakim çocuğun yaşı, ihtiyacı, menfaati gözeterek, geçici velayeti dava süresi boyunca eşlerden birine verebilir. hakimin geçici velayet konusundaki kararı değişmez ve boşanma kararı kesinleşirse, velayet hakkı kalıcı hale gelir.
uygulamada mahkemeler, genellikle çocukların velayetini anneye vermektedirler. özellikle ilkokul çağına gelmemiş çocukların velayeti, annenin çocuğa bakmasını engelleyecek önemli bir durumu olmadıkça (ağır ve sürekli hastalık, engellilik vb.) çoğunlukla anneye verilmektedir. velayetin verildiği taraf, diğer taraftan çocuk için nafaka isteme hakkına sahiptir.

velayeti kaldırmak isterseniz;
velayetin verildiği taraf, çocuğa ilişkin sorumluluklarını ağır biçimde ihmal ediyorsa (çocuğu okula göndermemek, temel ihtiyaçlarını karşılamamak vb.), çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimine zarar veriyorsa ya da velayet hakkı olan kişi sonradan çocuğa bakamayacak derecede ağır hasta olmuşsa, engellilik nedeniyle çocuğun bakımını üstlenemeyecek duruma gelmişse, velayet hakkı olmayan taraf mahkemeye başvurarak velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesi için dava açabilir.
velayete sahip anne veya baba başka biriyle yeniden evlense dahi velayet hakkını kaybetmez. ancak çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre anne ve babaya velayet hakkı verilmeyerek çocuğa vasi (yasal temsilci) de atanabilir.

avukat ihtiyacınız varsa;
kanuni haklarınızı elde etmek için bir avukatınızın olması gerekmiyor, ancak bir avukattan yardım almak süreç içerisinde hatalı işlem yapmanızı önleyebileceği gibi sonuç almanızı da kolaylaştırabilir. eğer bir avukatınız yoksa, hukuk davaları için (boşanma, 6284 sayılı kanun gereği tedbirler, tazminat davaları vb.) yaşadığınız ildeki baronun adli yardım servisi’ne ikametgah belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurarak ücretsiz avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz. baro, ihtiyaç dahilinde size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.
cinsel saldırı suçu ile öldürmeye teşebbüs gibi alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların mağduruysanız, karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde baro’nun ceza muhakemesi kanunu (cmk) servisinden size avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
eğer herhangi bir suç nedeniyle şüpheli/sanık konumunda iseniz karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde suçun niteliğine bakılmaksızın cmk servisinden size avukat atanmasını isteyebilirsiniz. bunun için karakolda/savcılıkta/mahkemede sözlü olarak avukat talep edebileceğiniz gibi yazılı olarak da talepte bulunabilirsiniz. böylelikle, yaşadığınız zorlu süreçte hem kendinizi yalnız hissetmezsiniz, hem de işlemlerinizin usulüne uygun ve eksiksiz yapılması mümkün olur.
adli yardım servisi’nden veya cmk servisi’nden atanan avukatınızdan memnun değilseniz, neden memnun olmadığınızı anlatan bir dilekçe ile baroya başvurabilir ve başka bir avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz.

unutmayın !
t.c. kimlik numaranızın bulunduğu fotoğraflı bir kimlik ile ptt merkez müdürlükleri’nden veya yetkili şubelerden e-devlet şifresi alarak, internet ortamında sizin açtığınız veya hakkınızda açılan davaların ve icra takiplerinin ne aşamada olduğunu bizzat takip edebilirsiniz.

ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa;
maruz kaldığınız şiddetten uzaklaşmak ve tek başına bir hayat kurabilmek için bazı sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz.
şiddete maruz kaldığınızda, 6284 sayılı kanun kapsamında, kaymakamlıklardan “geçici maddi yardım” talep edebilirsiniz. kanunda, geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır, denmektedir.
eğer geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na sosyal yardım alabilmek için başvurabilirsiniz. başvuru sonrası ekonomik durumunuzu tespit etmek için yapılacak sosyal incelemeden sonra, bir defaya mahsus ya da düzenli para, kira, yakacak, eğitim, gıda yardımları alabilirsiniz.
eğer bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız varsa ve ekonomik zorluklar nedeniyle zorluk yaşıyorsanız, aile ve sosyal politikalar bakanlığı’ndan ayni (gıda, eşya vb.) ve nakdi destek talep edebilirsiniz. bunun için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine bir dilekçeyle başvuruda bulunmanız gerekir. başvuru sonrası yapılacak sosyal incelemenin ardından, sosyal ve ekonomik destekten yararlanmanıza karar verilip verilmeyeceği belli olur.

unutmayın !
başvurularınızı iki nüsha halinde ve bir dilekçeyle yazılı olarak yapmanız faydalı olacaktır. dilekçenin bir nüshasını ilgili kuruma verdiğinizde size bir evrak kayıt numarası verilecektir; sizde kalan dilekçe nüshasına evrakı aldıklarına ilişkin kaşe, imza, tarih ve evrak kayıt numarasını işlemelerini isteyin.

başvurabileceğiniz kuruluşlar

polis merkezleri, jandarma karakolları
aile mahkemeleri
sağlık kuruluşları
cumhuriyet savcılığı
şiddet önleme ve izleme merkezleri (şönim)
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri
belediyelerin kadın danışma merkezleri
baroların adli yardım büroları
kadın örgütlenmeleri
acil telefonlar

polis imdat - 155
jandarma - 156
ambulans – 112
alo 183 (aile, kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı)
alo baro – 444 26 18


bir güvenlik planı yapmalısınız!
eğer evden ayrılmaya karar verirsem gidebileceğim yerler şunlardır: ___________.
eğer evden hızlı bir şekilde ayrılmam gerekirse, hazırda bir çanta bekletebilir ve onu gizleyebilirim. (bu çantanın içinde para, önemli belge, fazla giysi, anahtarlar olmalıdır.)
şiddetten ___________’a bahsedebilirim ve şiddet başlayacak olursa polisi aramalarını sağlayabilirim.
çocuklarımın, arkadaşlarımın veya ailemin yardım çağırması için onlarla aramda şu parolayı kullanabilirim: _____________.
tartışma başladığında daha güvenli olan şu odaya gidebilirim: ____________.
daha rahat olabilmek için ______________ tarihinde ayrı bir hesap açtıracağım.
gerekli telefonları _____________'ya kaydedeceğim.
borç para alabileceğim kişiler: _________________________.
telefon görüşmeleri için bir telefon kartı ya da bozuk para bulunduracağım. faturalı cep telefonundan arama yapmayacağım, çünkü bir sonraki ay gelen faturada aradığım numaralar görünecektir.
sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmesi olasılığına karşı hesaplarıma ulaşmasını engelleyeceğim, gizlilik için konum bildirme gibi özellikleri kaldıracağım.
çocuklarımla birlikte kaçış planının provasını yapacağım.
yanıma almam gereken eşyaları bir arada ve kolayca ulaşabileceğim bir yerde tutacağım.

bu eşyalar:
nüfus cüzdanım
çocukların nüfus cüzdanları
sağlık karnesi / yeşil kart
kira sözleşmesi
tapu
ehliyet
para
banka cüzdanları
pasaport
ev ve araba anahtarları
sigorta belgeleri/poliçeleri
ilaçlar
adres defteri
aile üyelerinin sağlık kayıtları
çocukların sevdiği oyuncaklar
küçük satılabilir eşyalar
resimler
şiddet kanıtları (rapor, fotoğraf, günlük, mektup vs.)
kendim ve çocuklar için birer kat yedek giysi
benim için önemli olan diğer eşyalar
https://www.morcati.org.tr/tr/neler-yapiyoruz/dayanisma-merkezi/8-mor-cati-kadin-siginagi-vakfi/3-siddete-ugradiginizda

sözlükteki yenilikler

sözlüğün yeni yazılımındaki değişikliklerdir.
her yazarın kendi adına açılmış başlığı kendi profili haline geldi.
cover photo ve profil bilgileri
kategoriler geldi her başlığın kategorisi girilierek betim yazılabiliyor.
video paylaşımı geldi.
resim ve müzik paylaşımı yapılabiliyor.
eksi ve artı oy kullanılabiliyor.

karadut

bildiğiniz dut'un karası. lekesi çıkmaz, tadından yenmez, şerbeti, reçeli pek düzel meyve.
yazar olan hali de bu özellikleri taşır. yazılarında karadut tadını alırsınız

sözlüğün sadece sözlük olmaması

kadın sözlüğünün tanımıdır. yazarlar burada betim yazarken kendilerini yazarlar.
yıllardır hiç eskimeyen dostluklar kurarlar, birbirlerini desteklerler.. sözlük sadece gelip bir şeyler yazılan bir yer değil anlayacağınız.

diğerlerini bilmem ama bu sözlük sadece bir sözlük değil.

şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz

şiddete uğradığınızda...
şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, şiddet önleme ve izleme merkezi’ne (şönim), aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise, günün her saatinde alo 183 aile, kadın, çocuk, özürlü ve sosyal hizmet danışma hattı’nı ve 155 polis imdat’ı arayabilirsiniz.
6284 sayılı ailenin korunmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz. 6284 sayılı kanun’dan nasıl faydalanacağınıza ilişkin ayrıntılı bilgiye ve 6284 dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.magdur.adalet.gov.tr/images/aile-mahkemesi.pdf
ihtiyaç duyduğunuz desteklere ve ne yapmak istediğinize göre öncelikli başvuracağınız kurumlar ve atmanız gereken adımlar değişebilmektedir.
şikayetçi olmak isterseniz
unutmayın !
eğer fiziksel şiddette maruz kaldıysanız, öncelikle karakola/jandarma komutanlığına, savcılığa ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurmalısınız.
başvurduğunuz yer karakol ya da jandarma komutanlığıysa;
yaşadıklarınızı ayrıntılı şekilde anlatın ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlayın. tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun; tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin. ifadeniz eksiksiz ve doğru şekilde tutanakta yer aldığından eminseniz, tutanağı imzaladıktan sonra, tutanağın imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın ve saklayın.
polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
karakola/jandarma komutanlığına başvurduğunuzda, polisin/jandarmanın sizi doğrudan hastaneye sevk ederek, darp raporu almanızı sağlaması gerek. eğer polis/jandarma sizi hastaneye sevk etmezse, tutanak yazılmadan önce mutlaka hastaneye sevkinizi talep edin ve bunun yapılması konusunda ısrarcı olun.
darp raporu almak isterseniz;
hastanelerin acil bölümüne başvurabilir, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu alabilir ve eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz. vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için önemlidir.
unutmayın !
darp izlerini raporlamak amacıyla hastaneye gitmek için kendinizi hazır hissetmiyorsanız, vücudunuzdaki darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak şekilde video çekebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
savcılığa başvuru süreci
türk ceza kanunu’nda (tck) tanımlanan bir suçun mağduru iseniz, yani size karşı tehdit, hakaret, fiziksel şiddet söz konusu ise (şiddet uygulayan kişi, kocanız, komşunuz, mahallenizdeki bakkal ya da sokaktan geçen herhangi biri olabilir), karakol/jandarma komutanlığı yerine doğrudan bir şikayet dilekçesi ile savcılığa da başvurabilirsiniz. şikayet dilekçenizden en az dört adet kopya alın, hepsini imzalayın, bir tanesi de mutlaka sizde kalsın. sizde kalacak kopyaya memurun, dilekçeyi aldığını göstermesi için kaşe basmasını; tarih, imza ve soruşturma numarasını eklemesini isteyin.
şikayet dilekçenize olayın nerede, ne zaman, nasıl gerçekleştiğini, varsa tanıkların isim ve adreslerini yazarak olayı ispatlamaya yarayacak delillerle birlikte dilekçenizi savcılığa vermelisiniz.
savcı dilekçenizi aldıktan sonra ifadenizi alacak, delilleri toplayacak, varsa tanıklarınızı dinleyecek ve ardından şikayetçi olduğunuz kişinin ifadesini alacaktır. bu işlemlerin ardından, eğer savcı dava açmayı gerektirecek koşullar olduğunu düşünürse bir iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderecektir. mahkeme iddianameyi kabul edip davanın açılmasına karar verdiğinde, size mahkemeden duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat (yazılı haber kağıdı) gelecektir. belirtilen günde ve saatte duruşmaya gitmeniz, gidemeyecek durumda iseniz yazılı mazeret dilekçesi vermeniz ve söz konusu şikayetinizi mahkemede anlatmanız gerekir.
savcı dava açmak için gerekli koşulların oluşmadığını düşünürse, kovuşturmaya yer olmadığına, yani davanın açılmamasına karar verir. bu karar da size yazılı şekilde bildirilecektir. bu kararın elinize ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine itiraz etmeniz gerekir. bu itiraz üzerine sulh ceza hakimliği ya itirazı kabul edip dava açılmasına karar verecektir ya da itirazınızı reddedecektir. hakimin bu süreç sonunda vereceği karar kesindir, bir daha itiraz edemezsiniz.
unutmayın!
eğer maruz kaldığınız suç, öldürmeye teşebbüs, kaçırma, tecavüz, uzun süreye yayılan kötü muamele gibi bir fiilse öncelikle bir avukatla görüşmenizde büyük fayda var. eğer avukat tutacak maddi gücünüz yoksa ücretsiz avukat atanmasında nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenmek için ilinizde bulunan baroya başvurabilirsiniz. devlet size cmuk kapsamında avukat atayacaktır.
sığınak desteğine ihtiyacınız varsa;
bulunduğunuz yerdeki şiddet önleme ve izleme merkezi’ne, aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü’ne, karakola/jandarma komutanlığına, belediyelere/belediyelerin kadın danışma merkezlerine, kadın örgütlerine sığınak desteği için başvurabilirsiniz. adli bir süreç başlatmak istemeseniz de, bu kurumlara başvurarak sığınak ve danışma desteklerinden faydalanabilirsiniz. ayrıca yapacağınız görüşme sizi güçlendirecektir. yalnız olmadığınızı fark edip, alabileceğiniz desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
sığınak desteği için türkiye’nin herhangi bir yerindeki karakola başvurabilirsiniz; başvuracağınız karakolun ikametgahınızın olduğu karakol olması gerekmez. başvurduğunuzda, karakoldaki memurlar sizi ve çocuklarınızı bir sığınağa yönlendirmekle yükümlüdürler. bunun için herhangi bir delil ya da tanığa ihtiyacınız yoktur, sığınağa yerleşmek istediğinizi sözel olarak ifade etmeniz yeterlidir.
sığınaklar, erkek şiddetine maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları desteği alabilecekleri yerlerdir.
eğer 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, sığınak desteğini çocuğunuz ile birlikte almanız uygulamada mümkün olmayabilir. 6284 sayılı kanuna göre, devlet bu durumda olan kadın ve çocuklara ev tahsis etmekle yükümlüdür fakat uygulamada ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır. çocuğunuzu bırakabileceğiniz güvenli bir yer yok ise devlet, çocuğunuzu koruma altına alarak aile ve sosyal politikalar bakanlığı çocuk hizmetleri genel müdürlüğü’ne bağlı bir kuruluşa yerleştirebilir. sığınakta kaldığınız süre içinde çocuğunuzu düzenli olarak görebilir, sığınaktan ayrıldıktan sonra ise çocuğunuzu yerleştirildiği kurumdan alıp birlikte yaşayabilirsiniz.

boşanma davası açmadan kocanızdan ayrı yaşamak isterseniz;
medeni kanun’daki düzenlemeye göre, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahipsinizdir. ayrı yaşamaya karar verdiğinizde aile mahkemesi’ne başvurarak aile konutuna şerh konulması, ev eşyalarının sizde kalması, velayetin düzenlenmesi, size ve çocuklarınıza nafaka bağlanması gibi taleplerde bulunabilirsiniz. yani boşanma davası açmadan da kocanızın evliliğe ilişkin özellikle parasal yükümlülüklerini yerine getirmesini istemeniz mümkündür.
aynı durum, örneğin kocanızın sebepsiz yere ya da haklı olmayan bir nedenle evi terk etmesi, ortak hayatın başka bir sebeple sürdürülmesinin olanaksız hale gelmesi durumunda da söz konusudur. bu durumda da boşanma davası açmadan kendiniz ve varsa çocuklarınız için nafaka, müşterek evin size tahsis edilmesi ve yukarıda bahsedilen diğer önlemleri talep etmeniz mümkündür.
unutmayın !
fiili ayrılık durumu söz konusu olduğu durumlarda, velayetin ve çocuklarla kişisel ilişkinin düzenlenmesini, çocuklar ve kendiniz için nafakaya hükmedilmesini mahkemeden talep edilebilirsiniz.
nafaka almak isterseniz;
fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete uğradığınızda 6284 sayılı kanun’dan yararlanarak, şiddettin önlenmesi için uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme gibi tedbir kararlarının verilmesini isteyebilir, kendiniz ve varsa çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
boşanma davası açmak istemeyip ayrı yaşamak istediğinizde veya kocanız tarafından terk edildiğinizde, kendiniz ve yanınızda kalan ortak çocuklarınız için tedbir nafakası davası açma hakkınız bulunmaktadır. boşanma davası açıldığında da, dava sonuçlanıncaya kadar kendiniz ve çocuklarınız için nafaka talep edebilirsiniz; dava süresince hakim tedbiren velayete ve nafakaya karar vermekle yükümlüdür. dava sonunda boşanmaya karar verildiği takdirde, 18 yaşından küçük çocuklarınızın velayeti size verilmişse, babanın da çocuklara bakma yükümlülüğü bulunduğundan, gelirinizin olup olmamasına bakılmaksızın, çocuklar lehine iştirak nafakası verilmesine karar verilecektir. size nafaka bağlanabilmesi içinse, boşandıktan sonra yoksullaşacağınızı belgelerle ispatlamanız gerekmektedir. genellikle herhangi bir işyerinde çalışmayan veya asgari ücretle çalışan kadınlara nafaka bağlanmakta, kocaları ile eşdeğer ücrette çalışan kadınlar lehine ise nafaka bağlanmamaktadır.

boşanmak isterseniz;
boşanma, ayrılık, nafaka, velayet gibi konularda dava açmak istiyorsanız ve avukat tutacak maddi gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki barodan, adli yardım kapsamında, ücretsiz avukat talep edebilirsiniz [daha fazla bilgi için tıklayın: avukat ihtiyacınız varsa].
eğer bir avukatınız yoksa davanızı, mahkeme başvuru harcı ve asgari gider avansını (bilirkişi ücreti, tebligat gideri, tanıklık ücreti vb.) ödeyerek kendiniz de açabilirsiniz. bu giderler bugün için yaklaşık 600 tl’yi bulmaktadır (bu rakam her yıl belirlenen mahkeme harçları tarifesine göre değişiklik göstermektedir). boşanma davası ile birlikte talep edilen nafakayla maddi ve manevi tazminat davaları için harç ödemeniz gerekmiyor. ayrıca boşanma dilekçenizde herhangi bir geliriniz olmadığını ve adli yardımdan yararlanmak istediğinizi belirtirseniz, mahkemenin adli yardımdan yararlanmanıza karar vermesi durumunda, gider avansını ödemekten de muaf olursunuz.

çocukların velayetini almak isterseniz;
velayet çocuğun adının belirlenmesi, eğitimi, yetiştirilmesi ile ilgili kararları kapsar. evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velayeti birlikte kullanırlar. bu süreçte eşler çocuğun menfaatine aykırı olmayacak şekilde çocukla ilgili bu tür kararları birlikte alırlar. velayet hakkı ortak olduğu için şiddete maruz kaldığınızda evi terk ederken çocuklarınızı yanına almanız suç değildir.
eşlerden birinin boşanma davası açması halinde hakim çocuğun yaşı, ihtiyacı, menfaati gözeterek, geçici velayeti dava süresi boyunca eşlerden birine verebilir. hakimin geçici velayet konusundaki kararı değişmez ve boşanma kararı kesinleşirse, velayet hakkı kalıcı hale gelir.
uygulamada mahkemeler, genellikle çocukların velayetini anneye vermektedirler. özellikle ilkokul çağına gelmemiş çocukların velayeti, annenin çocuğa bakmasını engelleyecek önemli bir durumu olmadıkça (ağır ve sürekli hastalık, engellilik vb.) çoğunlukla anneye verilmektedir. velayetin verildiği taraf, diğer taraftan çocuk için nafaka isteme hakkına sahiptir.

velayeti kaldırmak isterseniz;
velayetin verildiği taraf, çocuğa ilişkin sorumluluklarını ağır biçimde ihmal ediyorsa (çocuğu okula göndermemek, temel ihtiyaçlarını karşılamamak vb.), çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimine zarar veriyorsa ya da velayet hakkı olan kişi sonradan çocuğa bakamayacak derecede ağır hasta olmuşsa, engellilik nedeniyle çocuğun bakımını üstlenemeyecek duruma gelmişse, velayet hakkı olmayan taraf mahkemeye başvurarak velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesi için dava açabilir.
velayete sahip anne veya baba başka biriyle yeniden evlense dahi velayet hakkını kaybetmez. ancak çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre anne ve babaya velayet hakkı verilmeyerek çocuğa vasi (yasal temsilci) de atanabilir.

avukat ihtiyacınız varsa;
kanuni haklarınızı elde etmek için bir avukatınızın olması gerekmiyor, ancak bir avukattan yardım almak süreç içerisinde hatalı işlem yapmanızı önleyebileceği gibi sonuç almanızı da kolaylaştırabilir. eğer bir avukatınız yoksa, hukuk davaları için (boşanma, 6284 sayılı kanun gereği tedbirler, tazminat davaları vb.) yaşadığınız ildeki baronun adli yardım servisi’ne ikametgah belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurarak ücretsiz avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz. baro, ihtiyaç dahilinde size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.
cinsel saldırı suçu ile öldürmeye teşebbüs gibi alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların mağduruysanız, karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde baro’nun ceza muhakemesi kanunu (cmk) servisinden size avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
eğer herhangi bir suç nedeniyle şüpheli/sanık konumunda iseniz karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde suçun niteliğine bakılmaksızın cmk servisinden size avukat atanmasını isteyebilirsiniz. bunun için karakolda/savcılıkta/mahkemede sözlü olarak avukat talep edebileceğiniz gibi yazılı olarak da talepte bulunabilirsiniz. böylelikle, yaşadığınız zorlu süreçte hem kendinizi yalnız hissetmezsiniz, hem de işlemlerinizin usulüne uygun ve eksiksiz yapılması mümkün olur.
adli yardım servisi’nden veya cmk servisi’nden atanan avukatınızdan memnun değilseniz, neden memnun olmadığınızı anlatan bir dilekçe ile baroya başvurabilir ve başka bir avukat ataması yapılmasını talep edebilirsiniz.

unutmayın !
t.c. kimlik numaranızın bulunduğu fotoğraflı bir kimlik ile ptt merkez müdürlükleri’nden veya yetkili şubelerden e-devlet şifresi alarak, internet ortamında sizin açtığınız veya hakkınızda açılan davaların ve icra takiplerinin ne aşamada olduğunu bizzat takip edebilirsiniz.

ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa;
maruz kaldığınız şiddetten uzaklaşmak ve tek başına bir hayat kurabilmek için bazı sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz.
şiddete maruz kaldığınızda, 6284 sayılı kanun kapsamında, kaymakamlıklardan “geçici maddi yardım” talep edebilirsiniz. kanunda, geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi halinde, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır, denmektedir.
eğer geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na sosyal yardım alabilmek için başvurabilirsiniz. başvuru sonrası ekonomik durumunuzu tespit etmek için yapılacak sosyal incelemeden sonra, bir defaya mahsus ya da düzenli para, kira, yakacak, eğitim, gıda yardımları alabilirsiniz.
eğer bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız varsa ve ekonomik zorluklar nedeniyle zorluk yaşıyorsanız, aile ve sosyal politikalar bakanlığı’ndan ayni (gıda, eşya vb.) ve nakdi destek talep edebilirsiniz. bunun için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine bir dilekçeyle başvuruda bulunmanız gerekir. başvuru sonrası yapılacak sosyal incelemenin ardından, sosyal ve ekonomik destekten yararlanmanıza karar verilip verilmeyeceği belli olur.

unutmayın !
başvurularınızı iki nüsha halinde ve bir dilekçeyle yazılı olarak yapmanız faydalı olacaktır. dilekçenin bir nüshasını ilgili kuruma verdiğinizde size bir evrak kayıt numarası verilecektir; sizde kalan dilekçe nüshasına evrakı aldıklarına ilişkin kaşe, imza, tarih ve evrak kayıt numarasını işlemelerini isteyin.

başvurabileceğiniz kuruluşlar

polis merkezleri, jandarma karakolları
aile mahkemeleri
sağlık kuruluşları
cumhuriyet savcılığı
şiddet önleme ve izleme merkezleri (şönim)
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri
belediyelerin kadın danışma merkezleri
baroların adli yardım büroları
kadın örgütlenmeleri
acil telefonlar

polis imdat - 155
jandarma - 156
ambulans – 112
alo 183 (aile, kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı)
alo baro – 444 26 18


bir güvenlik planı yapmalısınız!
eğer evden ayrılmaya karar verirsem gidebileceğim yerler şunlardır: ___________.
eğer evden hızlı bir şekilde ayrılmam gerekirse, hazırda bir çanta bekletebilir ve onu gizleyebilirim. (bu çantanın içinde para, önemli belge, fazla giysi, anahtarlar olmalıdır.)
şiddetten ___________’a bahsedebilirim ve şiddet başlayacak olursa polisi aramalarını sağlayabilirim.
çocuklarımın, arkadaşlarımın veya ailemin yardım çağırması için onlarla aramda şu parolayı kullanabilirim: _____________.
tartışma başladığında daha güvenli olan şu odaya gidebilirim: ____________.
daha rahat olabilmek için ______________ tarihinde ayrı bir hesap açtıracağım.
gerekli telefonları _____________'ya kaydedeceğim.
borç para alabileceğim kişiler: _________________________.
telefon görüşmeleri için bir telefon kartı ya da bozuk para bulunduracağım. faturalı cep telefonundan arama yapmayacağım, çünkü bir sonraki ay gelen faturada aradığım numaralar görünecektir.
sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmesi olasılığına karşı hesaplarıma ulaşmasını engelleyeceğim, gizlilik için konum bildirme gibi özellikleri kaldıracağım.
çocuklarımla birlikte kaçış planının provasını yapacağım.
yanıma almam gereken eşyaları bir arada ve kolayca ulaşabileceğim bir yerde tutacağım.

bu eşyalar:
nüfus cüzdanım
çocukların nüfus cüzdanları
sağlık karnesi / yeşil kart
kira sözleşmesi
tapu
ehliyet
para
banka cüzdanları
pasaport
ev ve araba anahtarları
sigorta belgeleri/poliçeleri
ilaçlar
adres defteri
aile üyelerinin sağlık kayıtları
çocukların sevdiği oyuncaklar
küçük satılabilir eşyalar
resimler
şiddet kanıtları (rapor, fotoğraf, günlük, mektup vs.)
kendim ve çocuklar için birer kat yedek giysi
benim için önemli olan diğer eşyalar
https://www.morcati.org.tr/tr/neler-yapiyoruz/dayanisma-merkezi/8-mor-cati-kadin-siginagi-vakfi/3-siddete-ugradiginizda

yeni yetmelere öğütler

bir üstteki betime cevaben yazılmış edi-büdü kıvamındaki betimlerdir. sadece fikrini yaz çık . burası ne podyum ne de savaş sahnesi .. eğleniyoruz ve kendimizi yazıyoruz. ya hu.
kimseye cevap hakkı doğmuyor burada...

sözlüğün sadece sözlük olmaması

kadın sözlüğünün tanımıdır. yazarlar burada betim yazarken kendilerini yazarlar.
yıllardır hiç eskimeyen dostluklar kurarlar, birbirlerini desteklerler.. sözlük sadece gelip bir şeyler yazılan bir yer değil anlayacağınız.

diğerlerini bilmem ama bu sözlük sadece bir sözlük değil.

ışıklarda uyumak

vakti zamanında bir türk restoranı kurmak için israil 'e gittiğimde en çok dikkatimi çeken şeylerden biridir. bir akşam çevredeki rakipleri ve neler yaptıklarını görmek için gezerken bir mezarlığın yanından geçtik. bir kaç mezarın yanında ışıklandırma gördüm ve haliyle sordum, nedir? diye...
arkadaşım abdullah'ta; yahudi inanışında ölen kişinin gittiği yerde karanlıkta kalmaması için arkada kalanların mezarı ışıklandırdığını söyledi.
ışıklarda uyusun olayı buymuş.

11 ekim kız çocukları günü

dünyada kız çocuklarının önemini anlaşılması için gibi sözlerle anlatılabilecek bir gün olmasının yanında bir tanım yapılmasına bile gerek olmayan gün.

bir baba olarak kız çocuğu olan babalara naçizane bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum.

her şeyden önce üç prensibi benimsemelisiniz. sev, samimi ol ve güven.

-kızınızı öyle sevin ki sevgi boşluğunu sadece sevdiğini söyleyen biriyle doldurmasın. o kadar sevin ki başka birinin onu sevip sevmediğini sizin sevginize bakarak karar versin. eşini ailesini buna göre seçsin.

-kızınızla öyle samimi olun ki size anlatamayacağı veya sizden saklayacağı bir şey olmasın. erkek arkadaşı olduğunda veya bir hata yaptığında size gelebilsin, size hiç çekinmeden her şeyi anlatabilsin. sırdaşı olun.

kızınıza öyle güvenin ki hayatta dik dursun.kimse olmaya çalışmasın, kimse olmak zorunda kalmasın. sadece kendi olabileceği öz güveni sadece sizin ona olan güveninizden kazanabileceğini bilin.

bütün bunları oluşturmak için de; kızınızla mümkün olduğu kadar oyun oynayın, evcilik oynayın, zaman geçirin. aranızda kimsenin giremeyeceği bir alan olsun, kimsenin anlayamayacağı sadece ikinizin konuştuğu bir dil olsun mesela sadece ikinizin anlayacağı espriler felan.
bir bakışından içindeki mutluluğu da fırtınayı da anlayın. ona değer verdiğinizi, ne olursa olsun bileceği bir iletişiminiz olsun.

ben geç baba olanlardanım. insan kız babası olunca daha iyi anlıyor aslında kadının değerini.
ona yüklediği değerlerin aslında ne kadar samimi, candan, ve özden olması gerektiğini.
aslında kız çocuğu yetiştirmek demek koskoca bir aile yetiştirmek demek.

kadını döven erkeği de bir kadın yetiştirdi

çınar ağacı kendi kurdun kendi oluşturur derler.
son dönemde kadına şiddet ayyuka çıktı. sanki bira pembe fil deneyi gibi bir durum yaşıyoruz.
şiddet gösterene bakıyorum onu da yetiştiren bir kadın. şiddet girene bakıyorum onu da yetiştiren bir kadın. işin başı sonu kadına ve kadının kendini yetiştirmesine bakıyor.
kadın kendinden kendine olan bu döngüyü anlamadıkça daha çok şiddet görüp dayak yiyecek gibi görünüyor.

elektronik sigara

en az sigara ve nargile kadar zararlı olduğu ispatlanan keyif verisi madde. kimyasal bir sıvının bir alet tarafından dumana çevrilmesi den başka bir şey değil. kimyasal olması ve vücuda zararı yönüyle henüz bilinmeyen ama acısı sonradan çıkacak olan bıdı.

enjektör fobisi

çocukluktan itibaren seni iğneciye veririm şeklinde korkutulan çocuğun kaçınılmaz sonudur.

o iğneci her eve uğramıştır istisnasız olarak. kahve içersen kararırsın diye telkin veren anne babadan başka ne beklenir ki?

(bkz:fobi)